El planeta és més verd avui dia que fa 30 anys, segons un estudi

Els nivells de diòxid de carboni (CO2) atmosfèrics han actuat com a «fertilitzant» de les plantes

26.04.2016 | 07:20

Encara que sembli mentida, la Terra és avui més verda del que era fa poc més de tres dècades, i tot gràcies a l'augment dels nivells de diòxid de carboni (CO2) atmosfèrics, que han actuat com «fertilitzant» per a les plantes. Així ho detalla un estudi internacional publicat ahir per la revista científica Nature Climate Change, i en què ha participat l'investigador del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) al centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF-UAB) Josep Peñuelas.
La investigació conclou que, entre 1982 i 2015, s'ha produït un ascens significatiu de la quantitat de biomassa verda -les fulles- en gairebé la meitat de les regions del món (el 40 per cent), mentre que únicament en un quatre per cent del planeta s'ha detectat una pèrdua significativa de vegetació. «Amb aquest estudi, hem pogut atribuir el reverdiment del planeta a l'augment dels nivells de CO2 atmosfèrics provocat pel consum de combustibles fòssils», assegura Peñuelas. I és que en haver-hi més diòxid de carboni, les plantes han pogut generar més fulles capturant aquest gas de l'atmosfera durant la fotosíntesi, gràcies a la qual cosa, l'augment de la concentració d'aquest gas d'efecte hivernacle s'ha vist frenat, precisa l'estudi. Aquesta gran addició de verd pot tenir la capacitat de canviar els cicles de l'aigua i del carboni a nivell global.

Els efectes són negatius
Altres estudis ja havien detectat abans que les plantes eren capaces d'emmagatzemar cada vegada més carboni des de 1980, cosa que concorda totalment amb la idea de reverdiment («greening», en anglès) planetari que defensa aquest estudi. No obstant això, això no significa que l'augment de CO2 atmosfèric sigui positiu per al clima, adverteix l'estudi. Malgrat aquesta major quantitat de fulles, «el canvi climàtic, l'augment de la temperatura global, l'increment del nivell del mar, el desglaç o les tempestes tropicals cada vegada més potents són un fet», assevera Peñuelas.
L'estudi també conclou que «l'efecte fertilitzant del diòxid de carboni cada vegada és menor a mesura que les plantes van aclimatant-se a aquest augment o troben a faltar altres recursos necessaris per al seu creixement com l'aigua o els nutrients, sobre tots els fòsfors». Aquesta fertilització per part del CO2 és el principal motiu (en un 70%) pel que la Terra s'està reverdint.
El canvi climàtic (en un 8%), el nitrogen atmosfèric (en un 9%) i els canvis d'usos del terra (en un 4%) són altres raons de pes que haurà seguir per veure com evoluciona la vegetació en l'àmbit planetari.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema