Set diputats del Parlament de Catalunya, tots ells «seriòfils», van coincidir ahir que la sèrie danesa Borgen és la que més bé reflecteix la política catalana, si bé inicialment Miquel Iceta(PSC) va matisar que la política catalana s'assembla al Polònia de TV3.

A més d'Iceta, Jordi Cuminal (CDC), Adriana Delgado (ERC), David Mejías (C's), Joan Coscubiela (Catalunya sí que es pot), Joan Milián (PP) i Eulàlia Reguant (CUP) van participar ahir a la tarda al Teatre Municipal de Girona en el debat que va donar el tret de sortida al nou Plot Girona Series Fest, que es celebrarà fins diumenge a la ciutat. Tot seguit es va projectar el primer capítol de Borgen, la sèrie danesa que planteja la possibilitat que un partit menor acabi presidint el país després de negociacions i pactes perquè les eleccions no han donat majoria absoluta.

Les similituds entre la política catalana i la trama de la sèrie són una evidència per Jordi Cuminal, que va destacar l'encert de Borgen a l'hora de reflectir les dificultats dels polítics per conciliar la vida familiar i la laboral. Cuminal va arribar a admetre ser dels que a les dues de la matinada li costa no mirar un capítol més.

Adriana Delgado considera que, efectivament, els catalans estem «més acostumats a negociar i a pactar», tal com fan els polítics de Borgen, a direrència dels de Madrid, fins ara sotmesos al bipartidisme.

Per David Mejías, Borgen és un exemple de com «arribar a pactes des de la diferència». Malgrat veure més similituds amb Polònia, Iceta va reconèixer que cap altra sèrie s'acosta més a la realitat catalana que Borgen, i es va confessar seguidor de Sexo en Nueva York.

Coscubiela va destacar que si existeix Borgen és gràcies a una televisió pública danesa «finançada amb un cànon», i va dir que Borgen la podria haver escrit Josep Pla, com Dalí podria ser el guionista del Parlament català.

Milián va valorar el tractament dels xoc dels valors i els interessos personals de la sèrie, i Reguant va afirmar que pot existir un Borgen a la catalana, però va comparar la sèrie amb El Príncep, de Maquiavel, perquè els personatges sucumbeixen al poder i acaben deixant de banda les bones intencions».

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i Albert Piñeira per la Diputació van participar en la presentació del festival, al costat de Pep Prieto i Pep Taberner, dos dels organitzadors, i Bruno Vilarasau del patrocinador Movistar +.