La Cambra dels Diputats d'Itàlia va rebre ahir el projecte de llei sobre les unions civils, que reconeix les parelles entre persones del mateix sexe però del qual ha estat eliminada qualsevol possibilitat que puguin adoptar fills. El text emprèn així la seva tramitació a la cambra baixa, després d'haver estat aprovat el passat 25 de febrer al Senat, i el primer ministre, Matteo Renzi, s'estima que pugui ser aprovat de manera definitiva abans del proper dissabte. El vot final de la Cambra de Diputats podria produir-se aquest dijous.

Renzi, líder del Partit Demòcrata (PD, al Govern), que ha impulsat el projecte, ha manifestat la seva intenció de sotmetre a una moció de confiança per accelerar la seva aprovació, després de mesos d'estancaments i polèmiques. No és la primera vegada que el primer ministre recorre a aquesta estratègia i la idea és la mateixa: supeditar la continuïtat del seu Executiu a la votació, evitant el temut vot secret i acabant amb l'amenaça de que membres del seu gabinet votin en contra. Així mateix impedeix que puguin ser proposades modificacions o esmenes al document que retardin encara més la seva aprovació, ja que això obligaria a tornar-lo a sotmetre al Senat. I és que, tot i que controla folgadament la majoria d'escons de la cambra baixa, Renzi no exclou que alguns coreligionaris o membres del seu Govern de coalició, que inclou forces de centredreta, puguin aliar-se i tombar el text.

Un pas històric

Un cop el projecte sigui aprovat, Itàlia comptarà per primera vegada en la seva història amb una llei que reguli les parelles de fet heterosexuals i les "unions" entre homosexuals, ja que és un dels pocs països europeus amb un buit legal en aquest sentit. No obstant això, arriba a la seva última fase parlamentària sense un dels seus articles que més polèmica han suscitat durant la seva tramitació: la possibilitat que un membre de la parella pugui adoptar el fill natural del seu company sentimental.

Aquesta negativa ha suscitat les crítiques dels col·lectius LGBT italians (Lesbianes, Gais, Bisexuals i Transsexuals), que consideren el text com un primer pas en el reconeixement dels seus drets però al mateix temps el titllen d'insuficient.

El projecte de llei (Mónica) Cirinna (nom de la senadora que ha coordinat la seva redacció) preveu la introducció en l'ordenament jurídic italià de les unions civils entre persones del mateix sexe i regula les parelles de fet, tant gais com heterosexuals. Perquè dues persones siguin reconegudes com a unió civil cal que siguin majors d'edat i hauran de realitzar una declaració pública davant un funcionari -com un alcalde- i dos testimonis, que serà després inclosa en el Registre Civil.