Laurent Martin és un artista francès resident a l'Empordà que porta deu anys a la recerca de l'essència del bambú, un material que segons diu és "extraordinari" per les propietats i que va "enamorar-lo" fins al punt que va canviar la seva vida personal i professional. Era director artístic de publicitat.

És la matèria prima de les seves obres, escultures mòbils que elabora en un procés que va des de la selecció del bambú verd passant per la manipulació, secat i moldejat. Cada canya té la seva personalitat, afirma, i per això el que fa és establir un diàleg amb cada peça on l'equilibri i el moviment són elements clau.

La culminació d'aquests deu anys de treball es poden veure a la sala principal de Can Mario de Palafrugell obrint la programació d'estiu. El museu també acull una exposició amb treballs de tres artistes joves del taller BDN i l'obra audiovisual de l'artista Narcís Santamaria titulada Les pieds dans le plat. Es podran visitar fins al 27 de novembre.

Sur les chemins du bambou és el títol de la mostra d'escultures mòbils de Laurent Martin, conegut com a "Lo".

Ell assegura que la seva intenció no era convertir-se en artista i que la primera vegada que va entrar en contacte amb el bambú -volia dissenyar un restaurant de sushi- se'n va "enamorar".

"És la planta més sofisticada a estructuralment i amb un comportament gairebé animal", diu.

L'exposició, instal·lada a la sala principal, comença amb The family, una selecció de canyes de bambú on s'evoca el paisatge selvàtic. És un bosc per on el visitant es pot passejar per endinsar-se a un univers on l'espai, el moviment, la llum i l'energia tenen un paper molt important.

Un altre aspecte que fascina l'artista és que el bambú, en no tenir arrels profundes, busca sempre l'equilibri amb la natura. I això, segons Martin, és també essencial en la seva obra.

De fet, afirma que treballar amb el bambú li ha permès trobar també el seu equilibri personal, quan fa deu anys va decidir deixar la feina de director artístic de publicitat i vendre la casa per viatjar per Àsia i buscar l'"essència" d'aquest material.