La Generalitat lliura documents de l'Arxiu de Salamanca a 50 propietaris

05.07.2016 | 00:00
Alguns dels propietaris analitzen els documents que acaben de rebre.

Cares d'alegria i molta emoció entre els assistents aquest dilluns a l'acte de restitució d'una part de la documentació confiscada durant la Guerra Civil a mig centenar de propietaris dels anomenats "Papers de Salamanca".
Tot i que s'han lliurat la majoria dels documents -més del 95,5%-, el conseller de Cultura, Santi Vila, es va comprometre ahir a restituir-los en la seva totalitat. Vila va lamentar que l'acte arribi amb tant de retard, "perquè moltes persones s'han quedat pel camí", i va qüestionar la "qualitat democràtica" de l'estat espanyol pel retard evident en el retorn dels papers.
Els fons lliurats als propietaris aquest dilluns van arribar a les mans de la Generalitat procedents del Ministeri de Cultura espanyol entre 2008 i 2014.
Després de les investigacions per poder-los fer arribar als seus titulars, finalment s'han lliurat documents corresponents a confiscacions fetes a 35 persones, una família, una empresa, sis associacions culturals i esportives, tres entitats religioses, deu associacions polítiques de rereguarda, dotze centres republicans i partits polítics i nou sindicats i entitats afins.
Dels 50 titulars beneficiaris dels fons i documents restituïts, 38 resideixen a Catalunya, cinc a Mèxic, quatre a França, dos a Espanya i un al Brasil.
En la major part de les ocasions han estat els néts dels afectats qui han recollit els documents, tot i que també es van poder veure fills, nebots i besnéts.
En l'acte s'han restituït fons i documents als descendents d'alguns polítics rellevants a la Catalunya del primer terç del segle XX. És el cas de les nétes del president del Parlament Joan Casanovas i Maristany (1890-1942), advocat i militant d'Estat Català, que va participar en la fundació d'Esquerra Republicana de Catalunya. Ell va ser president del Parlament l'any 1933 i conseller primer i president del Consell Executiu del Govern de Lluís Companys el 1936.
Entre la documentació, també destaca la lliurada sobre la ministra de Sanitat entre el 1936 i 1937 i escriptora anarquista Frederica Montseny, que inclou una monografia, una carta rebuda pel seu company Josep Esgleas enviada pel comitè executiu del POUM, i documentació corresponent als seus pares: Joan Montseny i Teresa Mañé.
D'altra banda també s'ha restituït documentació bibliogràfica de Lluís Nicolau d'Olwer.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema