La Generalitat lliura documents de l'Arxiu de Salamanca a 50 propietaris

05.07.2016 | 00:00
Alguns dels propietaris analitzen els documents que acaben de rebre.
Alguns dels propietaris analitzen els documents que acaben de rebre.

Cares d'alegria i molta emoció entre els assistents aquest dilluns a l'acte de restitució d'una part de la documentació confiscada durant la Guerra Civil a mig centenar de propietaris dels anomenats "Papers de Salamanca".
Tot i que s'han lliurat la majoria dels documents -més del 95,5%-, el conseller de Cultura, Santi Vila, es va comprometre ahir a restituir-los en la seva totalitat. Vila va lamentar que l'acte arribi amb tant de retard, "perquè moltes persones s'han quedat pel camí", i va qüestionar la "qualitat democràtica" de l'estat espanyol pel retard evident en el retorn dels papers.
Els fons lliurats als propietaris aquest dilluns van arribar a les mans de la Generalitat procedents del Ministeri de Cultura espanyol entre 2008 i 2014.
Després de les investigacions per poder-los fer arribar als seus titulars, finalment s'han lliurat documents corresponents a confiscacions fetes a 35 persones, una família, una empresa, sis associacions culturals i esportives, tres entitats religioses, deu associacions polítiques de rereguarda, dotze centres republicans i partits polítics i nou sindicats i entitats afins.
Dels 50 titulars beneficiaris dels fons i documents restituïts, 38 resideixen a Catalunya, cinc a Mèxic, quatre a França, dos a Espanya i un al Brasil.
En la major part de les ocasions han estat els néts dels afectats qui han recollit els documents, tot i que també es van poder veure fills, nebots i besnéts.
En l'acte s'han restituït fons i documents als descendents d'alguns polítics rellevants a la Catalunya del primer terç del segle XX. És el cas de les nétes del president del Parlament Joan Casanovas i Maristany (1890-1942), advocat i militant d'Estat Català, que va participar en la fundació d'Esquerra Republicana de Catalunya. Ell va ser president del Parlament l'any 1933 i conseller primer i president del Consell Executiu del Govern de Lluís Companys el 1936.
Entre la documentació, també destaca la lliurada sobre la ministra de Sanitat entre el 1936 i 1937 i escriptora anarquista Frederica Montseny, que inclou una monografia, una carta rebuda pel seu company Josep Esgleas enviada pel comitè executiu del POUM, i documentació corresponent als seus pares: Joan Montseny i Teresa Mañé.
D'altra banda també s'ha restituït documentació bibliogràfica de Lluís Nicolau d'Olwer.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

The Toy Dolls
L´In-somni de Girona anuncia The Toy Dolls, Gringo Star i Crim

L´In-somni de Girona anuncia The Toy Dolls, Gringo Star i Crim

El festival internacional de música avança els primers noms i posa a la venda les entrades per al...

Un figuerenc contra els nazis

Un figuerenc contra els nazis

La revista "Sàpiens" desvela la fascinant història del desconegut heroi de la Segona Guerra Mundial

Espanya tindrà un nou restaurant amb tres estrelles Michelin

Espanya tindrà un nou restaurant amb tres estrelles Michelin

A més, la guia d'aquest any donarà a "molts" establiments les dos estrelles i a "moltíssims" una

La UdG oferirà un grau en Creació de Moda únic a l´Estat

La UdG oferirà un grau en Creació de Moda únic a l´Estat

Els estudis arrencaran a partir del curs 2019-2020 i s'oferiran a través d'un centre adscrit al...

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema