Cares d'alegria i molta emoció entre els assistents aquest dilluns a l'acte de restitució d'una part de la documentació confiscada durant la Guerra Civil a mig centenar de propietaris dels anomenats "Papers de Salamanca".

Tot i que s'han lliurat la majoria dels documents -més del 95,5%-, el conseller de Cultura, Santi Vila, es va comprometre ahir a restituir-los en la seva totalitat. Vila va lamentar que l'acte arribi amb tant de retard, "perquè moltes persones s'han quedat pel camí", i va qüestionar la "qualitat democràtica" de l'estat espanyol pel retard evident en el retorn dels papers.

Els fons lliurats als propietaris aquest dilluns van arribar a les mans de la Generalitat procedents del Ministeri de Cultura espanyol entre 2008 i 2014.

Després de les investigacions per poder-los fer arribar als seus titulars, finalment s'han lliurat documents corresponents a confiscacions fetes a 35 persones, una família, una empresa, sis associacions culturals i esportives, tres entitats religioses, deu associacions polítiques de rereguarda, dotze centres republicans i partits polítics i nou sindicats i entitats afins.

Dels 50 titulars beneficiaris dels fons i documents restituïts, 38 resideixen a Catalunya, cinc a Mèxic, quatre a França, dos a Espanya i un al Brasil.

En la major part de les ocasions han estat els néts dels afectats qui han recollit els documents, tot i que també es van poder veure fills, nebots i besnéts.

En l'acte s'han restituït fons i documents als descendents d'alguns polítics rellevants a la Catalunya del primer terç del segle XX. És el cas de les nétes del president del Parlament Joan Casanovas i Maristany (1890-1942), advocat i militant d'Estat Català, que va participar en la fundació d'Esquerra Republicana de Catalunya. Ell va ser president del Parlament l'any 1933 i conseller primer i president del Consell Executiu del Govern de Lluís Companys el 1936.

Entre la documentació, també destaca la lliurada sobre la ministra de Sanitat entre el 1936 i 1937 i escriptora anarquista Frederica Montseny, que inclou una monografia, una carta rebuda pel seu company Josep Esgleas enviada pel comitè executiu del POUM, i documentació corresponent als seus pares: Joan Montseny i Teresa Mañé.

D'altra banda també s'ha restituït documentació bibliogràfica de Lluís Nicolau d'Olwer.