Una multitud es va reunir dilluns al port d'Eivissa per assistir al moment en què es va descobrir l'escultura concebuda per la gironina Ció Abellí sobre la mítica fotografia de Toni Riera Pare i filla caminant, la peça que Ricardo Urgell, fundador del Grup Pachá, ha cedit a la ciutat i que ja forma part del paisatge de la Marina, a la cantonada del carrer Lluís Tur i Palau amb Guillem de Montgrí de la ciutat. La imatge de Riera, tota una icona del moviment hippy a l'illa, símbol de Pachá i la seva famosa festa «Flower Power», s'ha convertit en una escultura de bronze, de 600 quilos de pes i 1,72 metres d'alçada. El conjunt es troba situat arran de carrer, una decisió del consistori que no ha agradat gaire a l'amo de l'imperi de les cireres: «Està massa a l'abast de tothom i s'hauria d'haver posat sobre un pedestal», va criticar.

L'obra compta amb una fina peanya amb forma de mapamundi en què figuren indicats els llocs més vinculats al moviment hippy de la dècada dels seixanta: San?Francisco, Eivissa, Amsterdam, Kàtmandu i Goa. «És un homenatge al hippy, perquè crec que va ser el moviment que va marcar l'Eivissa dels anys 60», assenyala l'empresari, qui opina que avui en dia només al nord de l'illa sobreviu una part de l'esperit lliure d'aquells anys, atès que «al sud hem caigut en la vulgaritat del galliner turístic», va lamentar.

L'escultora gironina Ció Abellí, que va viatjar a l'illa per a la inauguració de la seva obra, va modelar primer en fang l'escultura, que després es va convertir en bronze a la Foneria Barberí de Girona.

Història d'un instant

La imatge de Sandy van der Linden i la seva filla Radha va ser presa realment a Amsterdam el 1972. Des d'ahir es pot apreciar en tres dimensions aquell moment d'inspiració de Riera: «Estava estirat al Vondelpark, m'havia fumat un porro i van passar per davant», va explicar entre rialles el fotògraf. Pare i filla, les identitats dels quals no van ser revelades fins que una Rhada de 38 anys es va reconèixer a la foto en una visita a la discoteca Pachá, estaven convidats a la ?inauguració però es troben a Mèxic i no van poder assistir-hi. Diversos figurants d'estètica hippy van repartir pòsters de la foto i clavells blancs a tots els que passaven per la zona, abans que la festa es traslladés a la discoteca per a la seva «Flower Power» setmanal.