La capacitat dels bilbaïns per néixer a la ciutat que desitgen, la rivalitat entre Bruges i Gant, el caòtic urbanisme de Brussel·les amb joies arquitectòniques amagades entre blocs de pisos o les fonts amb l'aigua més fresca de Còrdova són només algunes de les dades que ofereixen els mapes Use-It.

Realitzats per voluntaris de les pròpies ciutats, aquests plànols gratuïts dirigits a joves d'entre 18 i 25 anys pretenen oferir una visió més propera de les urbs i la seva idiosincràsia, sense limitar-se a la informació turística habitual centrada en el patrimoni històric.

"Les ciutats evolucionen, però els fullets turístics presenten un nucli urbà mort amb monuments i museus que no canvien", va explicar el redactor cap d'Use-It Europa, Nicolas Marichal.

Per aquest motiu, juntament amb la informació sobre les oficines de turisme, el transport públic o les rutes i la història de les viles, els mapes Use-it, publicats només en anglès, inclouen consells per actuar com un local, recomanacions gastronòmiques i dades sobre les últimes obres de les poblacions.

"Una altra diferència amb la informació turística tradicional és que els bars i restaurants inclosos no paguen per aparèixer en el mapa", precisa Marichal sobre el caràcter no comercial i independent dels plànols.

Disponibles en albergs, oficines de turisme, pisos Airbnb, oficines Use-it habilitades a les ciutats més grans i internet, la iniciativa ja compta amb una aplicació mòbil.