Figueres es va rendir a la festa de celebració dels 15 anys del festival Acústica, que aquest divendres a la nit va reunir sobre l'escenari dotze pesos pesants de la música catalana. Durant més de dues hores, una Rambla plena a vessar va ballar i cantar al ritme d'amics del certamen com Sopa de Cabra, Lluís Gavaldà, Els Catarres, Mishima, Albert Pla, Joan Dausà, Dolo Beltran, Elefantes, Mazoni, Sanjosex i Ernest Crusats.

Va ser un "karaoke" multitudinari en què aquest autèntic dream team musical va interpretar els seus temes més coneguts i també va compartir col·laboracions. Un espectacle coral i de caire festiu que va servir com a banda sonora dels darrers 15 anys de la música catalana i d'un festival que celebra la seva maduresa.

Unes 9.000 persones, segons l'organització, van atapeir l'escenari a l'aire lliure de la Rambla per ser testimonis directes d'un espectacle únic. Dirigit per Josep Thió i produït per Valen Nieto, La banda sonora del nostre país va repassar una bona part del repertori musical català recent i va posar la mirada al futur amb joves promeses del panorama nacional.

Sopa de Cabra va fer embogir els assistents locals amb L'Empordà, i Lluís Gavaldà es va posar el públic a la butxaca amb el clàssic Bon dia. Quimi Portet, un altre músic fidel al certamen, es va fer envoltar de tots els artistes convidats per cantar plegats el tema La Rambla. Albert Pla no va deixar ningú indiferent amb Juerga Catalana, i Els Catarres van arrencar crits entre el públic juvenil versionant Alegria, dels mallorquins Antònia Font.

El cantautor Joan Dausà va protagonitzar un dels moments més íntims quan va demanar al públic que ballés al compàs de la seva música, mòbils il·luminats en mà. David Carabén, de Mishima, va interpretar el reeixit Tros de fang, i Dolo Beltran es va entregar -moviment de maluc inclòs- amb el hit que la va catapultar a la fama, Lola. Ernest Crusats (de La iaia) Sanjosex, Mazoni i Elefantes també van fer vibrar els assistents amb les cançons més conegudes.

En definitiva, va ser una nit de celebració i comunió entre vells amics. Segons va ressaltar el director de l'Acústica, Xavi Pascual, es tractava de fer un karaoke multitudinari per repassar els 15 anys d'aposta musical en espais oberts. Des de la primera edició l'any 2001 en un format reduït, el certamen ha congregat més de 95.000 persones i ha assistit a l'explosió de grups ara consolidats però que en el seu moment gairebé eren desconeguts.

En aquest sentit, David Carabén va recordar que la trajectòria de Mishima ha anat estretament lligada a la de l'Acústica. "Hem anat creixent a mesura que passaven edicions del festival. Hem tocat al costat del museu Dalí, al teatre El Jardí... La gent el viu molt intensament al carrer", va celebrar.

Per a Quimi Portet, una de les essències del festival és el seu caràcter festiu i la integració de les actuacions musicals en l'entramat urbà de la ciutat. "Hi he vingut diverses vegades i he fet alguna que altra col·laboració amb Albert Pla. És un plaer ser aquí, en la festa dels 15 anys d'un festival que té un bon estat de salut", va assenyalar.

Propostes per a tots els gustos

El concert commemoratiu va ser el plat fort d'una jornada farcida de propostes de primer nivell. Roger Mas va actuar al teatre El Jardí, Muchachito Bombo Infierno va tancar la nit a la Rambla i Oques Grasses van omplir de ritme la plaça Catalunya. Una menció a part va merèixer l'única actuació internacional d'aquesta edició de l'Acústica. Va anar a càrrec de Marky Ramone, membre original dels Ramones, que divendres a la nit va sorprendre el públic figuerenc per la seva vitalitat dalt l'escenari. L'artista va aprofitar la parada a terres empordaneses per presentar també la seva biografia al Museu del Joguet de Catalunya.