Els 182 països signataris de la Convenció sobre el Comerç Internacional d'Espècies Amenaçades (CITES) van prohibir ahir el comerç internacional del lloro gris africà, el més popular del món per la seva extraordinària capacitat d'imitar la parla humana. La decisió va ser presa durant la dissetena conferència de la CITES, que se celebra fins el pròxim dimecres que ve a Johannesburg, i es va aprovar amb 95 vots a favor, 35 en contra i 5 abstencions. La proposta va ser presentada per Gabon, Nigèria, Guinea Bissau, Angola i Togo, cinc dels països amb població d'aquesta espècie.

Les poblacions del lloro gris africà, animal amb presència en 21 països del continent africà, han disminuït dramàticament (un 50 per cent en els últims 50 anys en alguns països), i estan a la vora de la desaparició en països com Benín, Burundi o Guinea. S'estima que entre 1975 i 2013 es van exportar dels països d'origen més d'1,3 milions de lloros grisos africans.

La mitjana de morts durant el trasllat d'aquesta espècie és d'entre el 40 i el 60 % a causa de les males condicions de transport, segons organitzacions ecologistes, la qual cosa situa el nombre de lloros capturats en el seu hàbitat natural entre els 2,1 i els 3,2 milions. "El frau i la corrupció han permès als traficants sobrepassar enormement les actuals quotes i continuar capturant un nombre insostenible de lloros grisos africans dels boscos del Congo", va declarar Satisfan O Criodain, de l'organització ecologista WWF.

El lloro gris africà estava inclòs fins ara en l'apèndix II d'espècies protegides de la CITES, que permet el comerç amb certes condicions. La decisió d'ahir trasllada a l'espècie a l'apèndix I, que prohibeix per complet el seu comerç internacional. Segons els partidaris de la prohibició, els països amb població de lloro gris africà violaven constantment les restriccions al comerç imposades per la CITES, superant àmpliament cada any les quotes d'exportació fixades.

La prohibició no afectarà els lloros grisos africans criats en captivitat, els propietaris dels quals hauran d'ara registrar-se davant la CITES. Alguns criadors de lloro gris consideren que la introducció de tràmits burocràtics en el comerç d'espècies en captivitat dispararà la captura il·legal d'aquests animals i el seu tràfic internacional.

El mercat d'ivori

La dissetena conferència de la CITES ha donat per més. La convenció va demanar ahir a tots els països on és legal el comerç d'ivori que tanquin "urgentment" els seus mercats. La resolució, adoptada per unanimitat per les 182 nacions signatàries, "recomana" als governs dels països en els quals existeix "un mercat domèstic legal d'ivori que estigui contribuint a la caça furtiva o al comerç il·legal" que prohibeixin immediatament la compravenda d'aquest producte.

La decisió de la CITES ha estat impulsada per una desena de països africans i és una mesura per lluitar contra la caça furtiva d'elefants. La prohibició -que no és vinculant- afecta tant a l'ivori en brut com als productes d'ullal d'elefant processat. El comerç internacional d'ivori va ser prohibit el 1989 per la CITES, però la convenció no té competències sobre els mercat nacionals, només sobre el comerç internacional.

Organitzacions ecologistes com WWF han celebrat la decisió de la CITES sobre els mercats nacionals, que, al seu parer, "permeten al crim organitzat blanquejar a través del mercat legal l'ivori obtingut de la caça il·legal". Els partidaris d'un mercat regulat, en canvi, veuen en aquesta recomanació una nova oportunitat per als furtius i els traficants, ja que els consumidors recorreran al mercat negre d'aquest producte si no existeixen vies legals per aconseguir-lo.

El comerç dels elefants és una de les qüestions centrals d'aquesta conferència de la CITES, que avui debatrà propostes de països de l'Àfrica meridional i equatorial. Els primers busquen que es permetin certs nivells d'ús comercial de l'espècie, mentre que els segons aspiren a prohibir-ho per complet.