Si vostè es troba còmodament assegut al bar o passejant per les Fires de Sant Narcís i veu irrompre una colla ballant i parlant en termes científics no s'espanti, simplement ha arrencat Ciutats de Ciència, el projecte de la UdG que, segons el vicerector de Recerca, Jordi Freixenet, fomentarà entre la ciutadania el debat sobre temes com «esport, vacunes, medi ambient, cervell, emocions, ciutats intel·ligents, fàrmacs, pesticides o alimentació, entre molts altres».

La UdG va presentar ahir el programa en una roda de premsa amb la participació d'alguns regidors de les ciutats implicades, que en aquesta arrencada del programa són set: Banyoles, Blanes, Figueres, Girona, Olot, Palamós i Sant Hilari Sacalm.

Treure la ciència dels laboratoris, les biblioteques i els despatxos per dur-la al carrer és un objectiu que es vol aconseguir amb activitats espontànies que es faran fins a finals d'any.

El tret de sortida és una flashmob organitzada pel Servei d'Esports de la UdG i que es fa a cadascuna de les ciutats participants fins diumenge, dia 30. Les primeres flashmob es van fer ahir a la tarda al Palau de Fires de Girona i a la plaça Major de Banyoles.

Els anomenats Minuts Científics envairan espais públics -el carrer, una cafeteria, un mercat...- sense previ avís. Un investigador de la UdG divulgarà en veu alta, i en 5 minuts, els aspectes més destacats de la seva recerca.

A les Càpsules de Ciència, representants del món acadèmic tractaran temes d'interès de la ciutadania des del punt de vista científic amb un ritme més pausat. La dinàmica consistirà en el fet que ciutadans i investigadors comparteixin i debatin a l'entorn de temes com esport, vacunes, medi ambient, entre d'altres, amb els experts Víctor López, Àlex Latinjak, Marina Roldan, Núria Sala, Toni Pujol, Lluís Villar, Jesús Colprim, Miquel Rustullet, Ramon Brugada, Carmen Carretero, Josep Lluís de la Rosa, Josep Ricart, Guillem Picart, Remei Calm, Josep Vehí, Marta Planas, Lídia Feliu i Joan San.

Per fer visible la ciència al carrer també es realitzaran Itineraris científics, uns recorreguts temàtics de la mà d'investigadors que passejaran per les poblacions tot explicant els secrets científics que amaguen els seus racons.

A Banyoles, tindrà lloc una sortida micològica; a Olot, un itinerari energètic; a Figueres, un recorregut màgic-dalinià; a Girona i Blanes, un passeig químic; i, a Sant Hilari, una caminada entre boscos saludables. A més, s'introduirà a escoles i instituts el programa Ciència a l'Aula.