Alexandre Deulofeu (l'Armentera, 1903-Figueres 1978) va prediure l'enfonsament de la URSS, l'hegemonia d'Alemanya a l'Europa actual, la caiguda del mur de Berlín o la independència de Catalunya el 2029. El personatge, molt desconegut encara, va desenvolupar en vuit volums la teoria de «Les matemàtiques de la història» on amb rigor científic exposa l'evolució cíclica de les civilitzacions i ho analitza amb l'objectiu d'aconseguir la pau mundial.

Per donar a conèixer el personatge i la seva obra s'ha produït un documental, «Alexandre Deulofeu: l'historiador del futur», que s'estrenarà dissabte al Teatre El Jardí de Figueres.

El nét i estudiós de l'obra del seu avi, Juli Gutiérrez, porta anys intentant donar a conèixer les idees de Deulofeu. L'etiqueta del «Nostradamus català» no van ajudar a aquest «savi» a trobar un reconeixement a una ingent tasca a la que es va dedicar tota la seva vida. Gutiérrez constata que finalment «Figueres ha entès que té un personatge que li dóna mil voltes a qualsevol altre». S'ha implicat econòmicament en la producció, segons l'alcaldessa, Marta Felip, perquè tenien «un deute pendent tant amb la figura com per posar en valor una època, la del segle XX, que va ser de les més esplondoroses per Figueres».

Juli Gutiérrez i el periodista David de Montserrat estan al capdavant del projecte per difondre la vida, el pensament i les prediccions en un documental coproduït per Visiona TV i TV3. L'estrena serà dissabte però properament s'emetrà pel canal 33 el que s'espera que serveixi per donar-lo a conèixer.

Deulofeu va voler trobar un model matemàtic que li servís per imaginar i predir el futur. I ho va aconseguir. No li calia llegir els diaris perquè ja sabia què passaria. Ho explica la periodista Patricia Gabancho, que el va conèixer personalment i és una de les persones que apareixen en el documental que dura 53 minuts.

El director, Àngel Leiro, constata que és un personatge savi menystingut al seu temps. «Tot el que pronostica es compleix; pot fer esfereir o ràbia, però la qüestió és que és capaç de prendre-li el pols a la història». El disseccionen a través d'imatges dels llocs per on va viure, des de l'exili a la seva Figueres, i de persones que el van conèixer, la seva familia o que l'han estudiat.

Un home del renaixement

Alexandre Deulofeu va néixer, com Salvador Dalí, Carles Fages de Climent i Narcís Monturiol, al carrer que dóna nom a aquest darrer. Allà hi ha la seva farmàcia on en motiu del centenari del seu naixement se'l defineix, entre molts latres adjectius com a filòsof de la història, historiador de la cultura, científic, matemàtic, químic o home de lletres. Durant el seu exili a Montpeller va començar a desenvolupar la seva teoria.

Segons Deulofeu, cada civilització dura 5100 anys. Hi ha tres cicles de 1700 anys. Entremig es creen els imperis que tenen una durada de 550 anys amb un creació, plenitud i declivi. En uns gràfics va deixar escrit el futur d'imperis com el de Moscou, l'Alemany o l'Espanyol. Però també creia que si es coneixia la Matemàtica de la Història es podien evitar les guerres. Moltes de les seves predicicons es van complir i algunes encara no s'ha pogut comprovar com la independència de Catalunya pel 2029 o el final d'Estats Units com a potència mundial.