Josep Llagostera narra les vivències de 15 viatges a l'Àrtic i a l'Antàrtida

L'exprofessor de la Universitat de Girona i exregidor de l'Ajuntament inicia una sèrie de llibres de «narrativa cultural»

17.11.2016 | 07:26
Un dels viatges del professor per terres polars.

«Avui es pot concloure amb tota seguretat que les temperatures a l´hivern han pujat entre quatre i sis graus en els darrers 20 anys i que els gruixos de la banquisa també han pujat a un ritme de sis centímetres per any».

Josep Llagostera parla dels efectes de l´escalfament global sobre una glacera de l´illa de Groenlàndia. Encara que sembli una contradicció la pujada de temperatures acompanyada d´un augment del gruix del gel, no és així, ja que les oscil·lacions tèrmiques en aquesta zona de l´Atlàntic Nord es tradueixen en un increment de les nevades, encara que sigui a una temperatura una mica més elevada.

Aquesta no és més que una de les nombroses curiositats i experiències que l´exprofessor de la UdG, exregidor de l'Ajuntament de Girona per CiU i exdirector d´empreses com Formigons Girona o Suberolita, Josep Llagostera, exposa al seu llibre Viatjant més enllà dels cercles polars, que es presentarà demà dijous (18 h) a la sala d´actes de l'Escola Politècnica Superior de la UdG, amb la participació del doctor Josep Arnau.

El llibre és el primer d´una sèrie que Llagostera té previst dedicar a l´exposició de les seves vivències durant els 15 viatges que, en les darreres quatre dècades, ha fet als casquets del planeta, 6 anades a l´Antàrtida i les 9 restants a l´Àrtic.

«No busco explícitament l´interès científic, pretenc escriure el que poden anomenar narrativa cultural amb l´objectiu que el lector aprengui coses al mateix temps que s´ho passa bé», ha explicat l´autor.

Llagostera ha redactat aquest primer volum en primera persona perquè vol aconseguir que el lector tingui la impressió que embarca i navega personalment en el vaixell, i es trobi serpentejant entre els icebergs com el que il·lustra la portada del llibre, convivint amb inuïts i passejant prop de pingüins.

«He anat a Alaska, Canadà i Groenlàndia, Rússia, estret de Bering i a les illes Sualbard, que es troben mil quilòmetres al nord de Noruega, però aquest darrer destí fet l´estiu passat sortirà al proper llibre».

L´autor també ha anat a la Terra de Foc i a l´Antàrtida, però el casquet meridional, que a diferència del septentrional té continent i per tant els submarins no poden creuar per sota la capa de glaç, encara l´ha de tornar a trepitjar en futurs viatges per fer nous llibres.

«Sempre vaig a aquests llocs durant el seu estiu, de manera que hi trobo 24 hores de llum al dia i puc aprofitar tot el que aguanta el cos», diu qui va iniciar els viatges fa quaranta anys.

Llagostera, que ha començat a aprendre a tocar el piano i el violoncel, comptarà a la presentació del llibre amb una interpretació de la pianista Gemma Salsas, i a més a més projectarà un vídeo en homenatge a Greenpeace amb imatges del pianista Ludovico Einaudi interpretant Elegy for the Artic sobre un inestable iceberg.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

Albert Serra estrena la videoinstal·lació «Roi Soleil» a la Galeria Cadaqués

Albert Serra estrena la videoinstal·lació «Roi Soleil» a la Galeria Cadaqués

Primera exposició del cineasta i artista banyolí en una galeria privada amb una obra de 61 minuts

Una autèntica festa s´apodera de Cap Roig

El cantant nord-americà converteix l´escenari de Calella en una pista de ball interpretant els...

La Plataforma «Sijena Sí» actuarà després de l´1-O

L'entitat afirma en un comunicat que vol «evitar la manipulació política» davant...

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema