Una exposició a Ceret revela la influència de la ciència en l'obra de Dalí amb 300 peces

La mostra també rememora el viatge "triomfal" del pintor a la ciutat i la petjada que física o la psicoanàlisi van deixar a les seves pintures

23.06.2017 | 07:04

El Museu d'Art Modern de Ceret inaugura aquest divendres l'exposició 'Dalí: Eurêka', una mostra amb més de 300 peces que revelen la influència que va tenir la ciència en l'obra del pintor Salvador Dalí. L'exposició compta amb 25 pintures cedides per museus i col·leccions privades però també s'hi poden veure objectes, dibuixos o manuscrits elaborats pel propi artista així com obres de Man Ray, Buñuel o Robert Descharnes. El geni es va interessar per totes les disciplines científiques, des de l'astrofísica a la teoria de la relativitat passant per la psicoanàlisi i la genètica. El comissari de l'exposició, Jean–Michel Bouhours, remarca que "la ciència serveix per llegir la seva obra perquè des de la seva joventut Dalí va estar molt interessat en ella".

El 27 d'agost de 1965 Dalí va fer el seu "viatge triomfal" a Ceret. Durant la jornada va protagonitzar una sonada "resurrecció " en una cripta medieval. Una 'actuació' que va servir per inaugurar un periple que va acabar a l'estació de Perpinyà, el 'centre del món' de la seva pròpia cosmologia.

La mostra, que s'inaugura aquest divendres al museu d'art de la població, vol recordar aquesta cerimònia i a la vegada fer un recorregut particular per l'obra del geni. Un recorregut que, a través de 300 peces, revela la incidència que les disciplines científiques van tenir en la seva trajectòria artística. De fet, l'exposició compta amb fotografies captades durant aquella jornada i, fins i tot, amb l'esquelet que va utilitzar per representar la sonada resurrecció.

En total, s'hi podran veure fins a 180 obres del geni, 25 de les quals són pintures cedides per la Fundació Gala-Salvador Dalí, el Museu Reina Sofia de Madrid, el Centre d'Art Georges-Pompidou de París i diverses col·leccions privades, entre les quals hi ha la de la germana del pintor, Anna Maria Dalí.

Però no només això. A la mostra s'hi han inclòs objectes relacionats amb la ciència i l'anatomia, dibuixos i manuscrits elaborats pel propi Dalí, a banda de fotografies imatges i pel·lícules on hi apareix el pintor. També s'hi podran veure obres d'altres artistes com Man Ray , Brassai, Buñuel, Andre Raffray o Robert Descharnes.

Bouhours afirma que Dalí sempre va estar interessat per la ciència i que, per això, aquesta ha quedat plasmada d'una manera o altra a la seva obra. N'és un clar exemple, diu, la seva atracció pels insectes o la seva "experimentació amb les formes" sovint inspirades en la naturalesa.

Una mirada "diferent"

De retrospectives sobre el geni se n'han fet moltes, afirma, i aquest no era l'objectiu d'aquesta exposició. La voluntat era oferir una interpretació diferent no només amb pintures del geni sinó també a través de llibres que va llegir, documents que va escriure o li van escriure o, fins i tot, dibuixos que va fer ell mateix.

En aquest sentit, la directora i conservadora del museu, Nathalie Gallissot, afirma que l'exposició ofereix una mirada diferent de la seva obra. "Dalí no era boig, era molt excèntric i extravagant i estava molt interessat per la ciència d'una manera molt profunda", assegura.

La mostra organitzada en capítols temàtics repassa els anys de joventut del geni empordanès i els seus primers contactes amb el món científic fins arribar als vincles amb Ceret, que centren d'alguna manera la relació entre el municipi i l'artista.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

Gerard Quintana salta en plena actuació.
Sopa de Cabra il·lumina Barcelona l'última nit dels concerts de la Mercè

Sopa de Cabra il·lumina Barcelona l'última nit dels concerts de la Mercè

Gerard Quintana posa el micro al públic en un concert que té crits i consignes independentistes

Els arqueòlegs descobreixen dues torres més al castell de Campelles

Els arqueòlegs descobreixen dues torres més al castell de Campelles

Les fortificacions trobades van ser construïdes quan la Cerdanya encara formava part del regne de...

Pujolboira pinta un Sant Sopar davant el Montgrí a l´absis de l´església d´Albons

L'artista, «satisfet del resultat», no ha dibuixat el característic castell perquè la construcció...

Agnès Varda recull el premi Donostia al festival de St. Sebastià

La directora belga va rebre el guardó i va afirmar que se sentia «la primera premiada marginal»

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema