El filòsof i poeta català Ramon Xirau, nacionalitzat mexicà després d'exiliar-se en aquest país després de la guerra civil espanyola, va morir dimecres a Mèxic als 95 anys, va informar ahir la seva família.

Considerat un dels més grans estudiosos de la poesia mexicana, Xirau era originari de Barcelona i va arribar a Mèxic amb la seva família el 1939 arran de la derrota del bàndol republicà.

Ramon Xirau és fill del filòsof figuerenc Joaquim Xirau, a qui la Càtedral Ferrater Mora de Pensament Contemporani de la UdG va dedicar un simposi l'any 2006, amb la participaicó de Ramon.

El 1955, Ramon va obtenir la nacionalitat mexicana, cosa que li va permetre desenvolupar la seva carrera educativa i intel·lectual en aquest país, amb més de quaranta obres publicades.

Xirau va cursar els estudis de llicenciatura, mestria i doctorat a la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM).

El Col·legi Nacional, en el qual va ingressar com a membre el 1974, va lamentar ahir la mort del filòsof, «un dels estudiosos més profunds de la poesia mexicana».

Institucions i personalitats del país van expressar el seu dolor per la mort del filòsof, que va ser coetani d'importants figures de la literatura mexicana com Octavio Paz o Jaime Sabines.