Temps de Flors, el certamen que cada any per aquestes dates atreu milers i milers de persones a Girona, està considerat un dels millors festivals florals d’Europa en diverses guies turístiques i publicacions especialitzades, al costat d’esdeveniments tan prestigiosos com el Chelsea Flower Show o la catifa de flors que cada dos anys decora la Grand Place de Brussel·les. «Recórrer Girona a mitjans de maig és un veritable espectacle per a la vista», es pot llegir per exemple al web de Lonely Planet, que afegeix que «com ja és tradició des de fa 60 anys, els veïns i comerciants de la ciutat decoren les seves cases, patis, carrers amb milers i milers de flors, que al costat de les composicions florals d’artistes arribats de tot el món, transformen la ciutat en un espectacular i inesperat camp urbà, en què fins i tot l’escalinata de la catedral es converteix en una immensa catifa de flors naturals». Altres portals com eDreams, Touristeye o Wimdu també situen Temps de Flors entre les seves recomanacions en aquesta matèria.

Al costat de Girona, en aquesta «Champions League» dels certamens florals, destaquen esdeveniments com el Chelsea Flower Show, considerat un dels festivals d’horticultura més importants del món; la catifa de flors que els anys parells s’instal·la a la Grand Place de Brussel·les, i que atreu milers de visitants; la Festa da Flor de Madeira, una mena de carnaval primaveral en el qual el món floral té un destacat protagonisme en carrosses i disfreses; el Parc Keukenhof d’Holanda durant la floració dels set milions de tulipes que s’hi planten cada any, i que s’acompanya amb milers i milers d’altres flors en els jardins i pavellons que el formen; i la Infiorata de Noto, una llarguíssima catifa de flors bastida entre edificis de pedra del Barroc en aquesta petita localitat del sud de Sicília. Aquests cinc esdeveniments (se’n donen més detalls en les dues pàgines següents) són els més destacats a Europa en l’àmbit floral per a Wimdu.it, considerada una de les grans plataformes europees per a la recerca de cases de vacances.

Altres publicacions, en canvi, restringeixen o amplien aquesta classificació de millors festivals florals. El portal eDreams, per exemple, prescindeix de la catifa siciliana pero manté els altres cinc festivals, Temps de Flors inclòs, que també rep elogis al web de Turisme d’Espanya (spain.info): «El visitant es troba davant d’un fabulós concert de colors vistosos i aromes penetrants que l’acosta al patrimoni cultural de la ciutat».

Lonely Planet també manté Girona, Chelsea, Madeira i Brussel·les, però en canvi hi afegeix el concurs de patis florits de Còrdova, la floració dels cirerers a la vall del Jerte (Cáceres), la festa de les flors de Bagnères-de-Luchon (França), el festival internacional de tulipes d’Istanbul (Turquia), el Festival Internacional dels Jardins del castell de Chaumont-sur-Loire (França) i la fira Florälien (Gant). Precisament el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va visitar aquest certamen fa pocs ies, durant el seu viatge oficial a Flandes. La fira no era desconeguda per a Puigdemont, perquè l’any passat, quan encara era alcalde de Girona, va estar representada a Girona, Temps de Flors, ja que es va encarregar de la decoració del monestir de Sant Daniel, que va guarnir amb un miler d’azalees de Gant i 60 globus teixits amb gramínies, roses, gerberes i azalees blanques amb flors procedents d’aquella població belga.

Com es pot comprovar, hi ha semblances entre tots aquests esdeveniments, però també notables diferències. La semblança més evident és que tots estan estretament relacionats amb el món de la flor, però a partir d’aquí hi ha molts matisos. El Chelsea Fower Show, per exemple, neix com un certamen professional en el qual es donen a conèixer les novetats anuals en el sector de l’horticultura, i això s’aprofita per a la presentació de dissenys de jardins i muntatges florals tan espectaculars com en ocasions excèntrics. Girona, Temps de Flors necessita de la implicació de moltes i moltes persones perquè consisteix en el disseny i execució de muntatges florals diversos en un gran nombre d’espais de la ciutat, i en especial del seu Barri Vell. La catifa de flors de la Grand Place de Brussel·les i la Infiorata de Noto són decoracions que, salvant les distàncies, recorden més les que es fan a Arbúcies en ocasió de les Enramades, o les que es fan en moltes localitats gironines pel Corpus. La Festa da Flor de Madeira té muntatges florals als carrers i als aparadors de les botigues, com Girona, però en canvi el seu caràcter carnavalesc l’aparta força de Temps de Fors. I a Keukenhof es tracta d’observar un fenomen natural, perquè per molt que els bulbs de les tulipes hagin estat plantats seguint disenys determinats, és la natura la que fa nèixer les flors i acaba de completar aquestes obres. És similar, en aquest cas, al que passa amb la floració dels cirerers a la vall del Jerte.

La gran festa de la primavera omple el Barri Vell

Temps de Flors (Girona) · Un estudi pioner de Telefònica va quantificar en 244.000 els visitants que Girona, Temps de Flors, va rebre en la seva edició de 2015. Siguin tants, siguin més o siguin menys, tant se val, el cert és que aquest certamen floral s’ha consolidat com un dels grans atractius turístics de Girona, i la gran festa de la primavera al Barri Vell de la ciutat. Aquella modesta exposició de flors que va néixer fa 61 anys de la mà de Maria Cobarsí i altres pioneres s’ha transformat en un excel·lent aparador per a Girona i en l’escenari ideal perquè els creadors dels muntatges florals i vegetals que s’hi presenten deixin anar la seva imaginació. Les novetats que s’introdueixen cada any aporten la necessària renovació a una oferta ja molt sòlida.

Un Carnaval floral molt popular

Festa da Flor de Madeira · La festa que Madeira dedica cada any a les flors s’ha convertit en un dels esdeveniments més populars en aquesta illa portuguesa, que porta milers de visitants a la seva capital, Funchal, i que també compta amb una massiva participació dels seus veïns. Perquè durant els dies que dura el certamen (aquest 2016, del 7 al 17 d’abril), els carrers de Funchal s’omplen de catifes de flors, de muntatges florals, de decoracions vegetals als aparadors... I per si no n’hi hagués prou, el plat fort de la festa són unes rues carnavalesques (una per a infants i una altra per a adults) en les quals desfilen desenes de carroses i comparses amb decoracions i disfresses en què les flors són les grans protagonistes.

Un esclat de color al cor d’Europa

Catifa de begònies i dàlies a la Grand Place de Brussel·les · Del 12 al 15 d’agost d’aquest 2016, la Grand Place de Brussel·les, el cor de la capital de les institucions europees, tornarà a ser l’escenari d’una catifa de grans dimensions (77x24 metres; 1.848 metres quadrats) elaborada amb begònies (amb molta tradició a la regió de Gant), dàlies i altres flors. La plaça, que és Patrimoni de la Humanitat, rep milers de visitants que poden contemplar la catifa de manera gratuïta a peu de carrer, o bé pagar per mirar-la des de l’elevat balcó de l’Ajuntament, que proporciona una visió més panoràmica. Com a curiositat, la catifa no es crea cada any, sinó cada dos -els anys parells, concretament-, i en cada edició té un disseny diferent.

Un jardí amb set milions de tulipes

Parc Keukenhof (Holanda) · Situat a la localitat holandesa de Lisse, entre Amsterdam i la Haia, el parc Keukenhof és el paradís dels aficionats a les tulipes, perquè cada any s’hi planten set milions de bulbs de diferents colors, seguint uns dissenys molt acurats (i que canvien cada any), que provoquen un resultat espectacular quan es produeix la floració. És per això que el parc no obre sempre: aquest any ho ha estat des del 23 de març i tancarà el proper dilluns dia 16 de maig. Segons els seus responsables, rep cada any més d’un milió de visitants, que recorren els seus jardins i els seus pavellons. A més de tulipes, la flor per excel·lència d’Holanda, també s’hi poden veure jacints, narcisos, orquídies, roses, clavells, lliris...

Esplendor vegetal al Jardí de Pedra

Infiorata de Noto (Sicília) · Noto és una petita localitat del sud de Sicília coneguda com el Jardí de Pedra pels molts i notables edificis d’estil barroc que s’hi conserven. Fa una trentena d’anys, per revaloritzar aquest patrimoni i mirar d’atreure més visitants, va néixer la Infiorata, que se celebra al voltant del tercer diumenge de maig (aquest any, del 12 al 15) i que consisteix en la confecció d’una catifa de flors de 122 metres de llargada i 4 d’amplada a la Via Nicolaci, en un escenari emmarcat per palaus del Barroc als costats i l’església de Montevergini al fons. A més de pètals de flors, els artesans que confeccionen la catifa (segons dissenys diferents cada any), usen altres elements vegetals com llegums, cereals i llavors.

Jardins de somni i detalls excèntrics

Chelsea Flower Show a Londres · Considerat un dels esdeveniments més importants del món en horticultura, el festival de les flors de Chelsea va néixer l’any 1913 i supera en l’actualitat els 500 expositors i els 160.000 visitants. Se celebra a finals de maig (del 24 al 28, aquest 2016) al Chelsea Royal Hospital, un espai de 45.000 metres quadrats en el qual dissenyadors de prestigi presenten jardins de somni, i també hi ha espai per als horticultors aficionats i per als concursos relacionats amb les flors i les plantes. És un espai també abonat per a les excentricitats, en forma de barrets i vestits impossibles, però igualment punt de trobada de professionals per conèixer les principals novetats en el sector.