Més de 5 milions de llars no tindran pujades en el seu rebut de la llum fins al 2012 gràcies a una tarifa reduïda o "bo social" al qual podran acollir-se aquells consumidors que presenten més dificultats econòmiques, una mesura que va aprovar ahir el Consell de Ministres.

Aquesta tarifa reduïda s'inclou dins d'un Reial decret-Llei amb el qual es pretén solucionar el problema del dèficit tarifari, la diferència que es produeix quan els ingressos del sistema elèctric no són suficients per fer front als costos, un deute que l'Estat avalarà amb 10.000 milions d'euros.

El Govern considera que aquesta nova normativa posa fi a un problema històric, que posava en risc la seguretat del subministrament, un aspecte en el qual també coincideix la patronal del sector, Unesa, que considera que, encara que aquesta norma no coincideix "en tot" amb els seus objectius, sí "esvaeix" el futur.

Tal com va explicar l'Executiu, a aquesta nova tarifa reduïda podran acollir-se els consumidors que tinguin en el seu primer habitatge una potència contractada de fins a 3 quilowatts (KW), uns quatre milions de llars en total.

A més, podran sol·licitar aquesta tarifa les famílies acollides a la tarifa d'últim recurs (TUR), que entrarà en vigor el pròxim 1 de juliol, que reben pensions mínimes, les nombroses i les que tenen a tots els seus membres en atur, cosa que estén el nombre de beneficiats a un milió de llars més.

En total, el nombre de ciutadans beneficiats per aquesta mesura s'eleva a 14,5 milions.

El bo social, el cost del qual assumiran les companyies elèctriques, cobrirà la diferència entre el valor de la TUR i la tarifa reduïda.

Aquesta congelació de tarifes per als col·lectius amb menys recursos es mantindrà fins al 2012, data en la qual es revisarà la normativa aprovada ahir pel Consell de Ministres.

Les elèctriques assumiran també el cost de la gestió dels residus radioactius i del combustible nuclear gastat, fet que puja a uns 2.700 milions d'euros.

Per la seva banda, l'Estat avalarà fins a 10.000 milions d'euros el dèficit tarifari pendent de titulitzar -convertir els drets de cobrament en títols negociables- i assumirà de manera gradual els costos de la generació extrapeninsular (Balears, Canàries, Ceuta-Melilla), que s'eleven a uns 1.300 milions d'euros.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la vicepresidenta primera del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, va mostrar la seva satisfacció davant aquesta iniciativa i va insistir que cal que hagi "un cost zero" en la pujada de la llum per a aquests col·lectius.

Així mateix, i pel que fa al dèficit tarifari, va afirmar que de manera consensuada s'ha posat fi a un "problema històric" que posava en "risc" la seguretat del subministrament.

Per la seva banda, les principals organitzacions de consumidors, Ceacu i Facua, van denunciar la falta de transparència del "bo social" ja que, segons la seva opinió, el Reial decret no especifica de quina manera es compensarà als consumidors, al temps que dubten que siguin més de 5 milions les llars que tingui contractada una potència de fins a 3 kW d'electricitat.

Solució al dèficit tarifari

La patronal elèctrica Unesa a acollir amb "positiva resignació" la norma aprovada avui pel Govern per solucionar el dèficit tarifari, ja que no coincideix en tot amb els seus plantejaments, però aclareix el futur. Considera que el sector haurà d'afrontar ara "tres anys d'esforç important" per aplicar allò aprovat, però precisa que ho pot abordar "amb la tranquil·litat que el futur està aclarit".

Per la seva banda, Gas Natural valora que es posi fi a un "greu" problema que estaven suportant "injustament" consumidors i empreses, mentre que la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) creu que la solució del dèficit tarifari "reanimarà" la inversió i ajudarà a crear llocs de treball.