El Col·legi d'Economistes de Catalunya va alertar que la reforma del sistema financer podria produir "una pèrdua de cabal financer que al llarg de tantes dècades han acumulat les caixes catalanes". En aquest sentit, avisa que "la desaparició a Catalunya d'un model que ha funcionat durant molts anys obliga a una reflexió col·lectiva més serena".

Pel Col·legi, és "imprescindible" seguir mantenint els centres de decisió "en un sector estratègic com el financer". La ministra d'Economia espanyola, Elena Salgado, va anunciar dilluns que les caixes d'estalvi que no aconsegueixin el 8% de solvència s'hauran de convertir en bancs perquè puguin ser intervingudes pel FROB, fet que fa perilla el tradicional sistema català de caixes.

El Col·legi d'Economistes de Catalunya afirma que el sistema de caixes catalanes és un model "que ha servit eficientment al finançament de famílies, empreses i projectes col·lectius, i que ha desenvolupat una impressionant obra social", i en aquest sentit titlla de "sorprenent" la reforma financera, sobretot perquè cau en un moment en què les caixes d'estalvi "han anat plantejant les seves reformes i els seus processos de reestructuració".

De la seva banda, l'eurocomissari de Mercat Interior de la Comissió Europea, Michel Barnier, va considerar que la reforma del sector financer "va en el bon sentit" i "consolida la confiança en el sector bancari espanyol".