El Govern de la Comunitat de Madrid ha decidit donar llibertat a tots els comerços madrilenys perquè puguin obrir a qualsevol hora, tots els dies de l'any, sigui quin sigui la seva superfície, per crear així "una senya d'identitat" que demostri "que aquesta regió no té por a la llibertat".

Així ho va anunciar la presidenta de la Comunitat, Esperanza Aguirre, en la roda de premsa posterior al Consell de Govern que va aprovar l'avantprojecte de Llei de Dinamització del Comerç que podria entrar en vigor la primavera que ve.

Mentrestant, a Catalunya es continuen els treballs previs a la redacció d'una nova llei comercial que preveu mantenir les restriccions comercials actuals. La intenció del Govern català és mantenir l'actual regulació d'horaris comercials així com del nombre total de dies festius de l'any en què els establiments poden romandre oberts. Aquesta regulació ja està garantida i no es modificarà, segons va explicar el director general de Comerç, Josep Maria Recasens, durant una trobada informal amb els mitjans de comunicació.

La Generalitat argumenta que els horaris comercials actualment legislats són suficients per atendre els necessitats de compra dels ciutadans i les puntes de demanda en els moments de l'any que es produeixen.

En canvi, a Madrid i segons qva explicar ahir el conseller d'Economia i Hisenda, Percival Manglano, es concedeix llibertat absoluta a qualsevol establiment madrileny per elegir quan vol obrir al públic "sense restricció d'horaris ni de sectors" i "sense obligar a ningú a res".

El conseller va precisar que aquesta mesura inclou la llibertat perquè els comerços madrilenys puguin vendre alcohol o tabac les 24 hores del dia, els 365 dies de l'any.

Pel que fa a l'ampliació d'aquest permís a tots els establiments independentment de la seva superfície, Manglano ha explicat que s'ha adoptat a petició de la patronal, que considerava que limitar la mesura a certs comerços significava "segmentar-la" i que crearia "confusió" a comerciants i consumidors, el que perjudicaria la dinamització del sector.

"Això és una senya d'identitat de Madrid, que vol ser una Comunitat oberta, acollidora, integradora i donar imatge d'avantguarda, com Tòquio, Londres o Nova York", va assegurar Esperanza Aguirre, per a qui una mesura així demostra que "no tenim por de res".

La presidenta va explicar que aquesta llei té dues finalitats: d'una banda, beneficiar als consumidors i als comerciants, i per un altre, afavorir als 10 milions de turistes que visiten la Comunitat, "molts en caps de setmana" i que "volen que els comerços estiguin oberts". Aguirre està segura que la llibertat d'horaris contribuirà al creixement econòmic i a la generació d'ocupació, encara que no es va atrevir a precisar els llocs de treball que podria generar.