El Ministeri d'Indústria remetrà avui a la Comissió Nacional de l'Energia (CNE) un esborrany d'Ordre Ministerial de revisió de peatges de la llum el gener que provoqui una congelació a la tarifa elèctrica.

Fonts del Govern en funcions van indicar que Indústria remetrà aquesta proposta neutra a la CNE, si bé serà el nou Govern el que haurà de prendre la decisió definitiva sobre la revisió de les tarifes per a gener.

Aquest dimarts se celebrarà la subhasta entre comercialitzadores d'últim recurs, de la qual s'obté el preu del component de l'energia dins de la TUR.

Com que aquesta variable té un pes pròxim al 50% en la fixació de la tarifa, Indústria podria acomodar l'altra part de la fórmula, la corresponent als peatges elèctrics que recullen els costos regulats, amb l'objectiu que el resultat consisteixi en una congelació.

L'evolució dels preus als últims dies apunta que la licitació de demà podria tancar-se amb un lleuger abaratiment de l'electricitat, el que donaria marge per a una pujada en la mateixa proporció dels peatges. Si per contra la subhasta es tanca amb pujades, els peatges hauran de baixar, el que redundarà en un major dèficit de tarifa.

Rajoy dóna pistes

El futur president del Govern, Mariano Rajoy, va assegurar durant el debat d'investidura que vol "frenar i reduir" els costos del sistema elèctric per acabar amb el dèficit de tarifa i per evitar pujades que recaiguin "íntegrament sobre els consumidors".

Rajoy va recordar a més que les tarifes elèctriques per a consumidors domèstics són les terceres més cares d'Europa i les cinquenes més elevades per a consumidors industrials.

A l'espera de conèixer els resultats de la subhasta, l'Associació Espanyola de la Indústria Elèctrica (Unesa) calcula que els peatges de la TUR, que recullen els costos regulats, haurien de pujar prop del 30% el gener per evitar que el dèficit de tarifa se situï per damunt del límit legal de 1.500 milions previst per a 2012.

El sistema elèctric acumula un dèficit de 22.000 milions d'euros, 9.125 milions d'ells titulitzats en els mercats de deute, i que almenys fins a 2013 no serà capaç de cobrir els seus costos.

Durant l'etapa de Miguel Sebastián com a ministre, el Govern no sempre ha complert amb el mecanisme de revisar la TUR conforme als costos previstos i les subhastes elèctriques.

En totes aquestes ocasions s'ha trobat amb recursos d'Unesa i de les elèctriques, que ja han aconseguit diverses sentències a favor seu, com la que va emetre recentment el Tribunal Suprem anul·lant l'acord entre Sebastián i el Partit Popular el juliol de 2010 per congelar la tarifa.

En l'última revisió de tarifes, corresponent a octubre, la subhasta elèctrica es va tancar amb una pujada pròxima al 12% que el Govern va compensar baixant en la mateixa proporció els peatges de llum, de manera que la TUR va quedar congelada.

No obstant, la TUR acumula un encariment superior a l'11 per cent des de principi de 2011.