Titulars de participacions preferents o deute subordinat -mancats de la protecció que tenen els dipòsits- estaran entre els perdedors del procés, segons les regles que negocien, no sense tensió, el Govern i les autoritats europees.

Bancs i caixes d'estalvis, apressats per les seves necessitats de capital o liquiditat, van intensificar en aquests anys l'oferta als estalviadors de productes financers que abans rares vegades col·locaven per finestreta, sinó entre inversors qualificats. Segons l'associació de consumidors de banca Adicae, el sector va captar per aquestes vies fins a 37.000 milions d'euros. El deteriorament de la banca i dels mercats ha acabat per atrapar molts dels inversors, que no poden rescatar els seus diners per vies que abans estaven expedites. L'escàndol ha portat bona part de les entitats a arribar a pactes de recompra o canvis per altres productes (accions, dipòsits, altres bons...), però hi ha una gran cua d'estalviadors que tenen els seus diners atrapat en els quatre bancs nacionalitzats: Bankia, Novagalicia, Catalunyacaixa i Banc de València.

Aquestes quatre entitats sumen emissions de participacions preferents i deute subordinat per valor de gairebé 11.300 milions. Als seus titulars podrien sumar-se com afectats els qui tenen aquests mateixos productes de qualssevol altres bancs que vagin a rebre diners del rescat europeu. El criteri de la CE és que accionistes i inversors en els anomenats productes híbrids de capital -s'assemblen al capital ordinari i computen com recursos propis de l'entitat- han de córrer amb part de les pèrdues perquè tot el que no es cobreixi així anirà amb càrrec al rescat i, per tant, dels contribuents europeus (fins que els bancs o el Tresor espanyol tornin els diners prestats).

El Govern tracta de resistir-s'hi, sabedor de l'impacte per a moltes llars i que no són excepció els casos en els quals aquests estalviadors, sense haver rebut la informació adequada, pensaven que posaven els seus diners en alguna cosa tan segura com un dipòsit ordinari.

Els camins que Europa marca ara i el seu impacte se sintetitzen a continuació.

Preferents.

Els inversors en aquest tipus de productes dels bancs rescatats estan condemnats a patir pèrdues. Les participacions preferents són títols d'elevada rendibilitat, però que té la condició de deute perpetu. Això és, llevat que el banc es presti a liquidar les participacions, els diners només es poden rescatar col·locant-les en un mercat secundari que ara està sec. Els bancs rescatats tindran l'obligació de recomprar les preferents, però a ?preus de mercat, cosa que pot comportar pèrdues per a l'estalviador superiors al 60%. Per pal·liar aquest impacte, el FROB, organisme encarregat de la restructuració financera, preveu canvis per accions o per altres productes, encara que també amb danys per al titular. Aquest podrà voluntàriament mantenir les preferents, però amb el perill de no recuperar mai els seus diners.

Deute subordinat

Són bons amb alta rendibilitat, encara que a risc d'assumir pèrdues en cas de fallida abans que altres creditors. El FROB es planteja la recompra a preus de mercat i canvis per accions o "deute sènior". Un clàusula posa límits al menyscabament per a l'inversor tant per a aquest cas com per a les preferents: Cap creditor suportarà pèrdues superiors a les que hauria suportat si l'entitat fos liquidada en un procés concursal".