Andorra és un dels destins preferits dels capitals que fugen d'Espanya. La banca andarrona ha captat en el que portem d'any uns 35.000 milions d'euros procedents d'inversors espanyols. Ho avançava ahir el diari El Economista, citant fonts del Govern andorrà. Aquesta quantiat suposa prop del 15% dels capitals que han sortit de l'Estat entre gener i agost.

La por a un corralito, a una sortida de l'euro, i els constants rumors sobre la banca espanyola han portat molts estalviadors a moure els seus diners. Andorra, amb un sistema financer consolidat, ha estat tradicionalment un refugi per a les grans fortunes catalanes i espanyoles.

En el passat considerat com un paradís fiscal, des de fa més d'un any hi ha un conveni amb el Govern espanyol per a intercanviar, sota petició, d'informació fiscal. Però això no sembla haver minvat l'interés per al sistema financer del país dels Pirineus.

A diferència de fa uns anys, la majoria de dipòsits que acaben avui a Andorra són de petits i mitjans inversors a la recerca de seguretat expliquen les mateixes fonts.

La majoria de bancs andorrans faciliten a la seva pròpia pàgina web informació per poder-hi obrir un dipòsit sense ser resident al país i permet descarregar els formularis necessaris.

En el cas dels ciutadans espanyols, només cal una fotocòpia del passaport o del DNI, una acreditació del domicili habitual, verificar la teva activitat professional i aportar documentació que acrediti la procedència dels fons.

A més a més, haurà d'informar l'administració espanyola sobre la tinença de comptes a l'estranger. En concret, s'ha de fer una notificació al Banc d'Espanya.

Cinc entitats financeres

El sistema finacer andorrà està format per cinc entitats (Andbank, Banca Privada d'Andorra, Crèdit Andorrà, Morabanc i Banc Sabadell d'Andorra ) que representen el 16% del PIB del país.

Les cinc entitats bancàries van assolir un resultat global de 196,6 milions de beneficis durant el 2011, un 2% menys que l'exercici anterior. De fet, en els darrers quatre exercicis, coincidint amb la crisi financera internacional, el benefici de la banca andarrona s'ha estabilitzat al voltant dels 200 milions d'euros.