L'any passat es van vendre a les comarques gironines 29.271 ?cotxes de segona mà, fet que suposa triplicar la xifra de vendes d'automòbils nous, segons dades d'un estudi realitzat per la consultora MSI per a la Federació d'Associacions de Concessionaris de l'Automoció (Faconauto). Segons l'informe difós ahir, les vendes d'automòbils usats van augmentar un 9% a la demarcació durant el 2012, un increment de vendes que contrasta amb la caiguda del mercat de vehicle nou. I és que en temps de crisi, els compradors satisfant les seves necessitats amb vehicles cada vegada més econòmics.

Segons Faconauto, el preu mitjà dels cotxes de segona mà a Catalunya es va situar en 10.289 euros, el que situa el volum de negoci que el sector mou a Girona en poc més de 300 milions d'euros.

Mentre a Girona i Tarragona es compren tres cotxes usats per cada un de nou, la proporció arriba a 4,3 a Lleida. Barcelona, amb 193.397 operacions, és la demarcació amb un mercat més important, si bé la proporció usat/nou baixa fins a 2,3.

Segons Faconauto, els concessionaris han hagut d'apostar pel vehicle d'ocasió per compensar la poca activitat que els ha reportat la venda de cotxes nous.

Són, no obstant això, les operacions entre particulars les que segueixen protagonitzant aquest mercat, amb un 52,4% del total d'operacions.

L'edat mitjana del vehicle usat venut a Espanya ha seguit creixent el 2012, fins a situar-se en els 9,3 anys, davant dels 8,8 anys de l'exercici anterior.

De fet, els compradors han optat majoritàriament per cotxes vells, amb més de 10 anys d'antiguitat, que han suposat el 42,2% del total de les vendes, mentre que els de 0 a 5 anys han acaparat el 30,2% de les transaccions.

Els models més demandats en el mercat d'ocasió són el Volkswagen Golf, la Sèrie 3 de BMW i l'Audi A4.

La patronal dels concessionaris preveu que l'any 2013 sigui "pla" per al mercat de cotxe usat a Espanya, que donarà mostres d'estancament, situant-se en unes vendes aproximades d'1,6 milions d'unitat, cosa que suposaria un lleuger augment del 0,2% respecte a 2012.

El sector automobilístic espanyol ha sol·licitat aquesta setmana una immediata renovació del Pla PIVE d'ajuda a la compra de vehicles per entendre que infondria més confiança en els consumidors i ajudaria a dinamitzar l'economia. En un comunicat conjunt les diferents patronals del sector apunten que els efectes positius detectats en els primers mesos de vigència del pla "haurien de mantenir-se i fins i tot potenciar-se ja que s'ha demostrat que aquest Pla genera creixement i confiança".