El jutge que va enviar a la presó a l'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa per la compra del City National Bank de Florida va ordenar ahir a la Guàrdia Civil interrogar d'urgència a un exalt càrrec de l'entitat, Juan Bartolomé, el mateix dia en què l'acusació havia demanat apartar al fiscal del cas. El titular del Jutjat número 9 de Madrid, Elpidio José Silva, tornava així a sorprendre després que dijous passat apremiés al propi Blesa a comparèixer davant el seu jutjat aquell mateix dia, després de la qual cosa dictava el seu ingrés a la presó defugible sota fiança de 2,5 milions d'euros, que va fer efectius a l'endemà. Mentrestant, divendres passat rebia la seva citació el que fora membre del comitè financer de Caja Madrid i actual conseller delegat de Bankia Hàbitat, Juan Bartolomé, per a personar-se ahir a la caserna de la Guàrdia Civil de Rivas (Madrid), on va declarar com a testimoni per l'adquisició de l'entitat nord-americana. Fonts jurídiques van informar que Bartolomé havia negat als agents de la Guàrdia Civil tenir coneixement de la citada operació, ja que en el període en el qual va tenir lloc no formava part del comitè de riscos, l'òrgan encarregat, al costat del consell d'administració, d'aprovar les inversions de la caixa.

Més casos

Es dóna la circumstància a més que Bartolomé està imputat en la causa en la qual el mateix jutge investiga la concessió d'un crèdit de 26,6 milions al Grup Marsans de Gerardo Díaz Ferrán mentre aquest va ser conseller de Caja Madrid, per la qual està cridat a declarar demà. Precisament d'aquesta causa va sorgir la del City National Bank després que "Manos Limpias", que exerceix l'acusació popular, ampliés la seva denúncia inicial al considerar que s'havien produït irregularitats en l'adquisició, i que Silva va admetre en un altre acte dictat dijous passat.

Des del principi, la Fiscalia ha mostrat la seva disconformitat que Silva reobrís aquesta causa el novembre passat, i ha demanat a l'Audiència Provincial de Madrid que l'anul·li al considerar que no existeixen proves que justifiquin la seva obertura i que moltes de les practicades no s'ajusten a dret. Aquesta postura ha estat criticada per "Manos Limpias", que ha denunciat davant la Fiscalia General de l'Estat al fiscal del cas perquè, segons la seva opinió, havia estat "condescendent" amb els querellats i s'havia oposat a les "pretensions legals" dels querellants.