Llet Nostra, la marca de llet impulsada per companyies gironines, va vendre el 2014 un total de 32 milions de litres de llet amb una facturació de 24 milions d'euros, cosa que suposa un creixement del 4,8% en relació amb 2013. Aquest creixement del negoci trenca la tendència dels dos últims anys de crisi i recessió, en què els ingressos es van estancar.

Llet Nostra creu que el 2014 "deixa més sòlid i més fort que mai" el projecte llençat per sis cooperatives catalanes que absorbeixen el 30% del sector ramader català. El resultat de Llet Nostra el 2014 es produeix en un entorn de caiguda del consum de la llet del 4,17% provocat pels nous hàbits del consumidors. Tot i això, la marca també guanya quota de mercat i es situa en l'11,8% del mercat català.

Xavier Tubert, cap de relacions institucionals de Llet Nostra es va mostrar satisfet pel resultat obtingut el 2014 perquè amb les xifres de comercialització de la llet i de facturació s'ha trencat una tendència d'estancament dels dos últims anys com a conseqüència de la crisi i la llarga recessió.

En relació amb les previsions del 2015, tant Tubert com el president de Llet Nostra, Jordi Riembau, van ser "prudents" perquè "la recuperació de l'economia no està tan clara com es diu", segons Tubert. Tot i això, Llet Nostra preveu que la xifra de creixement d'aquest any 2015 podria estar a l'entorn del 3%.

Tubert també preveu que aquest 2015 es consolidarà la tendència dels últims mesos d'estabilització de les marques blanques, cosa que ajudarà a guanyar mercat a Llet Nostra. La marca està integrada per quatre cooperatives (Campllong, Baix Empordà, Mollerussa i Cadí, més un acord amb la cooperativa Vallfogona/Ripollès), que disposen d'un total de 215 granges i uns 700 treballadors.

Llet Nostra és una empresa que té la participació del 44,5% de l'empresa basca Kaiku i la resta, un 55,5%, està en mans de les quatre cooperatives catalanes. Aquesta empresa únicament gestiona la provisió de llet i la seva comercialització. La planta d'embotellament està externalitzada.

La capacitat de producció de cara a creixements de futur està garantida pel que fa a la planta industrial externalitzada que té Llet Nostra a Vic, amb l'acord amb l'empresa Iperlat, de la família Caselles.

Les cooperatives tenen un acord amb aquesta empresa osonenca que fa l'embotellament de la llet i d'aquesta manera han abandonat la idea inicial del projecte ara fa deu anys de construir una planta industrial a la localitat de Bescanó.

Projecte a Monells

Entre el projectes per aquest 2015 hi ha la participació en la construcció de la granja model situada a la finca de Camps i Armet, a la localitat de Monells. Es tracta d'una iniciativa conjunta entre la Diputació de Girona, propietària de la granja, i l'empresa pública IRTA amb el suport i participació de Llet Nostra.

La llet en bric suposa actualment el 95% de la comercialització total i la resta, el 5%, l'ocupa la divisió de postres que ha crescut un 17% el 2014.

Incertesa per les quotes

D'altra banda, Jordi Riembau va assenyalar la "incertesa" que suposa que a partir del 31 de març s'acabin els límits de les quotes de llet a la Unió Europea. Creu que al sector "li costarà d'adaptar-se" i s'ha de confiar que amb el pas del temps "s'arribi a un equilibri entre el preu i la producció".