El Banc Popular de Xina va tornar a devaluar ahir, per tercer dia consecutiu, el tipus de canvi de referència de la moneda. Es van establir 6,401 iuans per dòlar, un 1,11% menys que el dimecres. Aquesta reducció se suma a les depreciacions d'un 1,62% del dimecres i d'un 1,86% del dimarts i suposa, en conjunt, una rebaixa del tipus de canvi al voltant d'un 4,7% respecte al dilluns. A diferència de les dues jornades anteriors, el banc central no va publicar cap comunicat per explicar la mesura, tot i que ja va anticipar el dimecres, després de la segona devaluació, que podria haver-hi «fluctuacions significatives» en el valor del iuan a curt termini. Tot i així, l'organisme estatal dóna per acabat l'ajust del valor de la divisa. L'ajudant del governador del banc central, Zhang Xiaohui, va dir ahir en roda de premsa que la reducció de la «bretxa» entre el tipus de canvi de referència fixat per les autoritats i la seva cotització real en el mercat està «bàsicament completada». Zhang va explicar que el valor del iuan ha retornat gradualment als nivells d'acord amb el mercat després de les devaluacions i va assegurar que no hi ha base «per una depreciació persistent i substancial».

El iuan està controlat pel Govern xinès, que fixa diàriament el tipus de canvi de referència -conegut com a paritat central- i autoritza que es produeixin fluctuacions del valor en el mercat de fins a un màxim del 2%, tant a l'alta com a la baixa. Amb el nou mecanisme d'establiment de la taxa de canvi, el banc central fixa la paritat central del iuan en funció de la seva evolució en el mercat de divises.

L'organisme estatal va justificar aquesta reforma del sistema de canvi al·legant que la paritat central del iuan s'havia «desviat» de les expectatives del mercat en els últims mesos, fet que podia causar una possible sobrevaloració de la divisa i que estava perjudicant l'economia xinesa. A més, l'emissor va defensar que el nou mecanisme respon amb més força a les variacions de l'oferta i la demanda en el mercat que l'anterior. Tanmateix, alguns analistes consideren que el Govern xinès està intentant depreciar el iuan per fer més competitives les seves exportacions, després de conèixer que les vendes a l'exterior del gegant asiàtic havien caigut un 8,3% interanual el juliol.

Aquest fet ha perjudicat les empreses europees perquè implica que les seves exportacions cap a la Xina s'encareixen i, per tant, es poden reduir. De fet, les devaluacions dels últims dos dies han tingut un fort impacte en els mercats financers mundials. Les borses europees van caure al voltant d'un 3% fa dos dies amb la segona depreciació de la moneda xinesa. A més, els parquets asiàtics van patir fortes pèrdues. El Dow Jones, en canvi, va poder salvar la recta final de les operacions.

El Banc Central Europeu (BCE) va advertir ahir que la situació financera de Xina «podria tenir un impacte advers més gran de l'esperat» en l'economia de la zona euro donada la seva importància en el comerç global. Les noves mesures aplicades fan que els mercats financers dubtin de quina és exactament la situació de la segona economia mundial, que es podria alentir molt més del què es pensava fins ara. El BCE, a més, considera que «aquest risc podria agreujar-se per efectes negatius col·laterals dels increments dels tipus d'interès dels EUA sobre el creixement de les economies emergents».