Creen un projecte transfronterer per impulsar la transició sostenible a les pimes

Cinc Cambres de Comerç impulsen una iniciativa que durarà tres anys i uneix Girona, Lleida, Andorra, Perpinyà i Occitània, amb un pressupost d’1,2 milions

D'esquerra a dreta, el president de la Cambra dels Pirineus Orientals, Laurent Gauze; el de la d'Andorra, Josep Maria Mas; el vicepresident de la de Lleida, Pompili Roiger, i el president de la de Girona, Jaume Fàbrega, a la presentació de GALOP

D'esquerra a dreta, el president de la Cambra dels Pirineus Orientals, Laurent Gauze; el de la d'Andorra, Josep Maria Mas; el vicepresident de la de Lleida, Pompili Roiger, i el president de la de Girona, Jaume Fàbrega, a la presentació de GALOP / Marc Martí

Joel Lozano

Joel Lozano

Les Cambres de Comerç de Girona, Andorra, Lleida, Pyrénées Orientales i Occitanie Pyrénées-Méditerranée han creat un projecte que té com a objectiu impulsar el desenvolupament empresarial i l’emprenedoria sostenible dins de l’espai transfronterer de Catalunya, França i Andorra.

Sota el nom GALOP (un acrònim format per la primera lletra de cada cambra), la iniciativa pren el testimoni del projecte CCI PirineusMedII, que agrupava les mateixes cambres, i s’adreça principalment a pimes microempreses, startups i autònoms. "És una demostració de cooperació entre territoris, d’unir forces i voluntats", ha assegurat aquest dilliuns el president de la Cambra de Comerç de Girona, Jaume Fàbrega, durant la presentació de GALOP.

El president de la de Girona, Jaume Fàbrega, durant la seva intervenció a la presentació de GALOP

El president de la de Girona, Jaume Fàbrega, durant la seva intervenció a la presentació de GALOP / Marc Martí

El projecte durarà tres anys i compta amb un pressupost d'1,25 milions d'euros, dels quals el 65% els aporta la Unió Europea a través del programa Interreg VI-A Espanya-França-Andorra. "Volem facilitar que les pimes accedeixin a la internacionalització i posar accent en la sostenibilitat, és essencial", ha remarcat Fàbrega.

Per avançar cap a aquesta transició, posant també el focus en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), el projecte GALOP impulsarà diferents accions de suport integral a les pimes. Cadascuna de les cambres portaran a terme una o més iniciatives.

Amb aquest projecte es crearà un observatoria per a la sostenibilitat empresarial transfronterera que "permetrà identificar els reptes als quals s'enfronten les pimes i contribuir a avançar cap a una economia més sostenible", ha explicat el president de la Cambra dels Pirineus Orientals, Laurent Gauze. 

A més, també es faran accions formatives tant per als tècnics transfronterers com per als emprenedors i primes dels diferents territoris. Aquesta formació consistirà en una sèrie de píndoles formatives per conscienciar les empreses i els tècnics sobre la sostenibilitat.

El projecte també ofereix una acceleradora d'starups. Desenvoluparà un programa flexible i personalitzat en el qual es treballarà la definició i validació del model de negoci, del producte o servei o l'optimització de la sortida al mercat, entre d'altres.

A més, s'impulsaran accions de networking, i el projecte també inclou i dos viatges -els Galop Tour- que es faran a Catalunya i a França per conèixer i abordar casos d'èxit empresarials.