El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, es va mostrar segur, ahir a Girona, que la majoria de catalans "voleu reforçar l'autogovern i no voleu la independència", pel que va defensar una Espanya federal i la reforma de la Constitució. Sánchez va tornar a donar suport a la candidatura de Miquel Iceta, qui, després, va desgranar els eixos de la política social del PSC i va reiterar que la seva formació és partidària d'"una societat més junta".

Les primeres paraules de Pedro Sánchez van ser per assegurar que, a Espanya, "ens sentim molt orgullosos del socialisme català", que va definir com "el catalanisme progressista", i per apel·lar a "construir entre tots una Catalunya millor amb una Espanya diferent" -el lema de la campanya del PSC-.

Referents catalans

El màxim dirigent socialista espanyol es va guanyar l'auditori exhibint referents catalans, que van anar des de les cançons de Lluís Llach o Raimon amb les quals va créixer -en corejava, va dir, els temes antifranquistes-; als poemes de Machado musicats per Joan Manuel Serrat; o al Joan Miró que la seva filla ha estudiat a l'escola. Però sense oblidar l'alcaldia de Pasqual Maragall a Barcelona i les Olimpíades de 1992, el model de salut pública representat per un altre socialista català, Ernest Lluch, o el paper de Jordi Soler Tura en la redacció de la Constitució espanyola de 1978.

Per a Pedro Sánchez, "Catalunya és molt millor que Artur Mas i Espanya és molt millor que Rajoy". En aquest sentit, el líder del PSOE va dir que el 27-S és una opció de dir adéu a Artur Mas i al 3% de Pujol". Alhora, va demanar a "la suposada esquerra" que forma candidatura electoral amb Convergència "com és que a Madrid critiquen la corrupció del PP i a Catalunya no la de CiU". En definitiva, Sánchez va considerar que la solució de futur passa per una reforma federal que -va afirmar- "garantirà un període de convivència de 30 0 35 anys".

Miquel Iceta va agafar el relleu de Pedro Sánchez i -després de saludar la majoria de dirigents del PSC gironins presents a l'acte, en tre els quals hi havia el seu primer secretari, Juli Fernández- es va centrar a detallar les propostes socials del seu programa. Un decàleg que va obrir amb el compromís de reduir la llista d'espera de la Llei de Dependència, de "pagar el deute que la Generalitat no paga" i d'eliminar el copagament. Iceta va assegurar que el PSC promourà una llei i un pla de suport per a les persones amb discapacitat, per continuar referint-se a un pla d'igualtat per a les dones. L'objectiu de "tornar al nivell de 2010 en finançament", de deixar de sufragar econòmicament "l'escola que segrega per raó de sexe", d'incrementar les beques menjador o de promoure una bateria de polítiques de suport a la família van centrar un altre bloc de propostes. Miquel Iceta va tancar el seu decàleg social tot referint-se a les necessitats de la gent gran i al manteniment de les pensions, a millorar el mercat laboral i a aturar els processos de privatització i externalització de la salut pública"; sobre aquest àmbit, el candidat socialista va assegurar que "no renovarem els contrac?tes" privats a mesura que expirin.

Una "campanya d'afectes"

Abans d'exposar aquestes propostes, el cap de llista del PSC va justificar la presència de Pedro Sánchez a Girona: "perquè a Catalunya ningú dubti que a la resta d'Espanya hi ha molta gent disposada a treballar per millorar les coses" -va dir-. També va explicar que, precisament ahir, es va posar en marxa "una campanya d'afectes", amb la qual alcaldes i dirigents socialistes envien cartes o protagonitzen un vídeo tot demanant que es truqui "a cosins i amics" catalans per animar-los a votar Iceta.

El candidat del PSC també va comentar l'"obvietat" que una Catalunya independent sortirà de la Unió Europea per tornar-hi a ingressar. Així com també va criticar l'actitud del PP i de Ciutadans, en el sentit que "per barrar el pas als independentistes no n'hi ha prou de dir no. Hem d'oferir un projecte polític més engrescador" -va concloure Miquel Iceta.