El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, afronta el seu segon repte com a candidat a president del Govern entre el descoratjament de l'electorat socialista i el temor al fet que pugui consumar-se el sorpasso de la coalició Podem-IU com a primera força de l'esquerra.

Com ja va passar en les anteriors eleccions, el PSOE arrenca la campanya amb els sondejos en contra seva, en situar-se en tercera posició, per darrere de Podem-IU, que l'avança en escons i en vots.

"Sóc un patidor de les enquestes, però l'experiència demostra que els espanyols estimen més els socialistes que les empreses demoscópiques", ha replicat Sánchez durant la precampanya per mostrar-se convençut que el sondeig del 26-J li serà més favorable.

Amb el lema "Un sí pel canvi", el PSOE surt disposat a guanyar el plebiscit sobre la continuïtat o no de Mariano Rajoy, encara que conscient que la distància amb el PP sembla insalvable.

Davant la dificultat del repte, la presidenta andalusa, Susana Díaz, ha deixat a un costat els seus frecs amb Sánchez i s'ha convertit en la seva principal aliada per tractar que les enquestes no es facin realitat. La condició que li ha posat Díaz i altres barons és que el PSOE ha de guanyar per governar, la qual cosa Sánchez ho ha interpretat "més com un esperó que com un avís", ja que està disposat a tornar a intentar-ho encara que quedi segon.

A més de reafirmar-se en què no es coligarà amb el PP, ni s'abstindrà perquè governi Rajoy, el líder socialista manté la seva idea que, perquè no hi hagi terceres eleccions, tractarà de ser president amb el suport de Ciutadans i Podem, encara que tem que, si depèn de Pablo Iglesias, no ho aconseguirà.

El problema radica en si el PSOE queda tercer, "al que juga Rajoy", com li ha retret Sánchez, un escenari que abocaria a lliurar la clau de la Moncloa al PP o a Podem i a submergir el partit en una crisi sense precedents. No obstant això, ?Sánchez està convençut que arriba al 26-J en millors condicions que al desembre perquè els espanyols acabaran premiant en les urnes l'esforç que va fer per que prosperés la seva investidura davant la pinça de Rajoy i Iglesias.

Per consolidar almenys el segon lloc, Sánchez ha recorregut a l'èpica amb el crit "Socialistes, Espanya us necessita" amb la finalitat de combatre la desmobilització que veu en l'electorat socialista.

"El nostre adversari no és el PP, ni Podem, sinó l'abstenció", ha sentenciat Sánchez per sacsejar el descoratjament que observa en els seus votants a menys de tres setmanes de les urnes.

El candidat els adverteix que "si no guanya el PSOE, no hi haurà canvi", un missatge amb el qual tracta de recuperar els votants que se'n van anar al desembre a Podem i aquells que es van quedar a casa.

Amb solament un debat a quatre en tota la campanya, Sánchez es bolcarà en les televisions i ràdios per neutralitzar l'estratègia mediàtica d'Iglesias.

També farà una campanya de molt carrer, recorrent 18 províncies de 13 comunitats autònomes, amb especial atenció a Madrid, on vol tallar l'hemorràgia de vots a les grans ciutats. Els socialistes ofereixen el mateix programa que el 20-D, encara que l'han completat amb algunes propostes noves, especialment en matèria d'ocupació, i amb els terminis en què duria a terme les principals reformes compromeses.

En matèria fiscal, Sánchez ha reiterat que si és president no abaixarà els impostos, encara que tampoc els apujarà a les classes mitjanes i baixes, i seran les rendes més altes les que contribuiran amb un "recàrrec de solidaritat" a garantir les pensions.

Com en els anteriors comicis, el candidat s'ha envoltat del seu anomenat "govern del canvi", en el qual manté Jordi Sevilla i Ángel Gabilondo i en el qual ha inclòs com "ministrables" els veterans Josep Borrell i Margarita Robles. També tirarà en campanya de la vella guàrdia, amb Felipe González, José Luis Rodríguez Zapatero, Alfredo Pérez Rubalcaba i Alfonso Guerra al capdavant, per despetar les bases i contribuir a la remuntada en la qual encara confien els socialistes.