A falta d'un clar vencedor, l'esperat debat a quatre va servir perquè tots els candidats traguessin pit, especialment Mariano Rajoy i Pablo Iglesias, contra el qual va carregar Albert Rivera i amb el qual Pedro Sánchez va decidir no elevar la crítica. A Almeria, el president en funcions i candidat a la reelecció es va reivindicar com l'únic que té un projecte per a Espanya, davant dels "malastrucs" dels seus adversaris, que només fan "molt soroll" i s'entesten a parlar "malament" d'Espanya.

Rajoy, que va ser proclamat pels seus guanyador del debat, ho va celebrar amb el líder del PP andalús, Juanma Moreno, i el cap de llista per Almeria i portaveu parlamentari, Rafael Hernando, que va criticar amb duresa la resta de candidats. Per a Hernando, Rajoy va compartir plató de televisió amb "Heidi amb cua" (Iglesias) i amb "un zombi" (Sánchez).

Per al ministre d'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, "el gran perdedor" va ser un Pedro Sánchez que va demostrar ser "el candidat de Ciutadans", de manera que el va instar a abandonar els "vetos" i "línies vermelles".

Sánchez, a qui els sondejos del debat deixen en pitjor posició que Iglesias, va passar de no voler parlar de l'assumpte en el seu passeig per un cèntric carrer de la capital a dir que troba a faltar un "cara a cara" amb Rajoy, i finalment a anunciar als periodistes que cobreixen la seva caravana que a partir d'ara no elevarà els seus atacs al líder de Podem, tot i que els militants li demanen "mossegar" davant el risc de sorpasso.

"Content" i "satisfet" amb la seva actuació de dilluns a la nit, el candidat del PSOE va defensar que va dir "quatre coses" a Iglesias i "quatre coses" a Rajoy que van posar els dos "al seu lloc", però va explicar que ha arribat al seu "màxim de crítica" amb Iglesias: "És com l'amic que es compra un cotxe de segona mà i se li espatlla. No li pots dir que s'ha equivocat", va comparar.

Davant d'aquesta decisió, la presidenta andalusa, Susana Díaz, sí va carregar contra Iglesias, per "triler" i "camaleònic", i va insistir que aquest i Rajoy "es van fer el joc l'un a l'altre", mentre que Sánchez va ser el "guanyador" i va mostrar amb "claredat" i "solvència" que l'"únic projecte alternatiu, real i de la immensa majoria dels espanyols és el que ofereix el Partit Socialista".

Des de Podem van perseverar a pressionar el PSOE perquè digui als electors si prefereix arribar a un acord postelectoral amb ells o amb el PP. "Jo no concebo ni m'imagino el PSOE compareixent i dient a la seva gent que han preferit Rajoy i el PP abans d'arribar a un acord de govern amb nosaltres, però seria bo que ho aclarissin abans que els ciutadans votin", va assegurar Iglesias.

"Tant de bo Pedro Sánchez ho tingui clar aviat i anunciï clarament que prefereix un acord amb nosaltres abans que amb Rajoy", va afegir el candidat d'Units Podem, que no va tenir cap acte de campanya i que manté el seu optimisme, animat pels sondejos que apunten que segueixen retallant distàncies amb el PP i que va guanyar el debat.

Rivera, satisfet

Satisfets també amb l'actuació del seu candidat, a Ciutadans van tornar a criticar l'estratègia de Rajoy i Iglesias de "polaritzar" el debat per intentar "deixar a l'ombra" el centre polític. Rivera, que va dedicar el seu cinquè dia de campanya a Salamanca, va denunciar que els dos "ni es van fregar", al que el líder d'IU i número cinc de Units Podem per Madrid, Alberto Garzón, va replicar que va ser ell qui va actuar de "fidel escuder" de Rajoy en interposar-se en el "cos a cos" entre els dos.