Els esquelets van aparèixer en una parcel·la del barri de Pajeco, a la comuna d'Ibanda, segons la televisió nacional, que va difondre ahir a la nit la notícia. La troballa es va produir mentre s'efectuaven unes obres en un pou. Segons la televisió, les restes semblen correspondre al període de guerra durant el qual Bukavu era en poder de la RCD.

En aquesta època, segons la cadena, la parcel·la pertanyia a una tal senyora Marion, una tutsi nacionalitzada belga, i va ser ocupada després per un tal Kinganda, antic conseller del líder de la RCD des del 2003, vicepresident del país entre el 2003 i el 2006 i candidat presidencial aquest últim any, Azarias Ruberwa. A part, segons la televisió, el lloc on van ser descoberts els esquelets va ser també un centre d'execucions durant aquest mateix període.

En resposta a aquests arguments, el secretari general d'RCD, Hubert Efole, ha declarat avui que aquestes informacions són una "manipulació". "2.000 esquelets són massa com perquè no haguessin transcendit durant tot el període de transició en una ciutat com Bukavu, on no falten extremistes contraris a l'RCD", ha declarat.

"S'ha dit que el lloc no era una residència, sinó una concessió que havia estat parcel·lada i venuda a diverses persones. Res fa pensar que no hagués estat sortejada sobre un antic cementiri, ja s'han vist coses semblants", ha afirmat. A part, "em sorprèn que els qui han descobert aquests esquelets hagin estat capaços de datar-los amb tanta precisió en l'època que l'RCD ocupava Bukavu", ha manifestat.