Política japonesa

El primer ministre japonès supera una moció de censura

Naoto Kan promet que abandonarà el govern nipó un cop se solucioni la crisi nuclear de Fukushima

02.06.2011 | 11:30

El primer ministre japonès, Naoto Kan, ha sobreviscut aquest dijous a una moció de censura, perquè ha promès als membres del seu grup parlamentari que volien fer-lo dimitir, que sortirà del govern un cop se solucioni la pitjor crisi nuclear que ha viscut mai el país. Kan mantindrà el seu càrrec fins a la tardor, segons informa Reuters, fet que li permet preparar l'ampliació del pressupost, necessària per tal d'aportar fons per la reconstrucció del país, a causa del terratrèmol i el tsunami.

La moció de censura es volia promoure perquè tant el partit a l'oposició com membres del partit de Kan, consideren que el primer ministre no està fent res per solucionar la paràlisi política que viu el país.

Gràcies a les negociacions, el primer ministre ha superat amb bon resultat la moció al Parlament, organitzada pel partit a l'oposició per criticar com ha portat la pitjor crisi nipona des de la segona guerra mundial: 293 vots en contra a 152 vots a favor de la seva dimissió.

Tot i així, Kan cada vegada té menys suport fins i tot dins del seu propi partit, i aquest fet podria ser utilitzat pels membres a l'oposició per obstruir els acords en termes de taxes i reformes en la seguretat social, necessaris per poder solucionar el gran deute que afronta el Japó.

"No ha suposat cap canvi, perquè la incertesa política encara existeix", ha dit Seiji Adachi, economista del Deutsche Securities a Tokio. "Almenys s'ha evitat la pitjor solució; si la moció de censura hagués prosperat, hauria creat un buit polític, que alhora hauria retardat la reconstrucció del país", ha afegit.

Futura dimissió

En unes breus paraules després de superar la moció, Kan ha confirmat als advocats del seu propi partit, el Partit Democràtic de Japó, que dimitirà més tard, un cop solucionada la crisi, però sense especificar quan.

Fonts del propi partit han suggerit que la seva dimissió podria ser després de l'ampliació del pressupost, que es portarà a terme entre els mesos de l'agost i el setembre.

"M'agradaria donar pas a les noves generacions, però abans he de portar a terme el meu rol, que consisteix en solucionar el desastre", ha afirmat el primer ministre.

Els votants japonesos han anat retirant la seva confiança en el primer ministre japonès, que fa un any que va pujar al poder, però segons han informat els experts a Reuters, segurament veuran bé que Kan no dimiteixi enmig de la crisi que viu el país.

Espanya Internacional

Detecten una explosió al darrer lloc on es van tenir notícies del submarí

Detecten una explosió al darrer lloc on es van tenir notícies del submarí

?Les autoritats argentines demanen «prudència» i continuaran buscant el submergible fins que...

Pressionen Schulz perquè formi govern amb Merkel a Alemanya

Les tensions per la crisi política alemanya recauen sobre el líder...

Acord de Birmània i Bangla Desh per repatriar 622.000 refugiats rohingyas

Els governs de Birmània i Bangla Desh van signar a Napipyidó un memoràndum...

Retiren l´informe dels detectius sobre la denunciant de la violació a Pamplona

?Una policia declara que la dona sabia que els acusats van gravar els fets però no ho va denunciar

El PSOE insta a indagar sobre l´empresonament de 500 immigrants

Presenten dues peticions perquè els estrangers arribats en pastera a les costes de Múrcia quedin...

Declaració d'Independència

 
Consultori

Puigdemont al Parlament

Carles Puigdemont pot declarar la independència aquesta tarda però no ha aclarit si serà simbòlica o efectiva - El Govern espanyol, amb el suport del PSOE i Cs, diu que està disposat a prendre «les mesures que calguin» per evitar que tiri endavant


Enllaços recomanats: Premis cinema