El 12,4 per cent dels nous casos diagnosticats de VIH són homes joves menors de 25 anys que mantenen relacions sexuals amb altres homes, segons les últimes xifres disponibles pel Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat que corresponen al 2009.

És una dada que ha aportat aquest dimarts el secretari del Pla Nacional sobre la SIDA, Tomás Hernández, i pel qual la ministra de Sanitat, Política Social i Igualtat, Leire Pajín, ha mostrat la seva preocupació durant la presentació de la nova campanya contra la SIDA adreçada als homes que tenen sexe amb altres homes.

"D´home a home, parla del VIH" és el lema de la iniciativa, que ha presentat Pajín amb l'objectiu de fomentar una major comunicació entre aquest col•lectiu i prevenir millor el virus i altres infeccions de transmissió sexual.

Segons les dades ofertes per la ministra, la transmissió de la SIDA entre homes que mantenen relacions sexuals amb altres és la més nombrosa, amb un 42,5 per cent dels casos, seguida de la via heterosexual, amb un 34,5 per cent, mentre que la que es produeix entre usuaris de drogues injectades és d'un 8,1 per cent.

Així mateix, a l´Estat espanyol un de cada deu homes que tenen sexe amb altres podria estar infectat, i s'estima que un de cada tres no està diagnosticat.

L'edat mitjana dels homes que s'ha contagiat de la malaltia per via sexual homosexual és de 35 anys, però Pajín ha mostrat la seva preocupació per l´"increment apreciat" dels nous diagnòstics entre els homes més joves, tot i que en la actualitat hi ha més accés a la informació.

"El possible cansament potser en l'ús d'alguns anticonceptius o l'optimisme en els avenços científics en els tractaments contra la SIDA (...) han suposat un augment de les pràctiques sexuals no segures", ha afirmat la ministra.

Tomás Hernández ha assenyalat que el 12,4 per cent dels nous casos són d'homes d'entre 15 i 24 anys que tenen relacions amb altres persones del seu mateix sexe.

Aquesta xifra no es pot comparar de forma fidedigna amb la d'altres anys, ja que des del 2004 al sistema de mesurament de nous diagnòstics de la malaltia s'han incorporat diverses comunitats autònomes.

Així Pajín ha subratllat la importància de la campanya "D´home a home, parla del VIH" que està protagonitzada pel presentador Jesús Vázquez, el Defensor del Poble Basc, Íñigo Lamarca i l'escriptor Boris Izaguirre.

Tant Lamarca com Izaguirre han estat aquest dimarts presents en l'acte i han coincidit en la importància de prevenir la malaltia.

Lamarca ha subratllat que la seva presència en la iniciativa es deu a una triple condició: És activista del moviment de LGTB (lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals), per ser homosexual i per ser Defensor del Poble.

Aquesta campanya preventiva, que ha comptat amb un pressupost de 274.245 euros, es divulgarà a través de cartells, targetes amb missatges i també es distribuiran de 250.000 kits preventius amb un fullet informatiu, preservatiu i lubricant entre les entitats LGTB.

En exteriors es comptarà també amb autobusos amb la imatge de la campanya per a les quatre manifestacions de l'Orgull LGTB a Madrid, Barcelona, València i Sevilla.

A més, l'anunci audiovisual es publicitarà a través d'internet en totes les llengües oficials de l'Estat.