"No hi ha dret que el treguin de la presó, després de patir el que hem patit", es lamenta María Jesús

Baquero, mare del guàrdia civil Mario Leal, assassinat el desembre de 1985 per l'etarra Josu Uribetxeberria Bolinaga, al qual el Govern acaba de concedir el tercer grau i que podria ser excarcrat en patir un càncer terminal. Per a María Jesús Baquero, que resideix a Avilés juntament amb el seu marit, no hi ha perdó possible. "No el perdonaré mai, ni a ell ni als que són com ell. I menys ara que sé que va matar el meu fill de deu trets i a sang freda. Va deixar una órfena de 5 anys", lamenta aquesta dona..

El que més li fa mal a aquesta dona, que va donar en el seu moment suport al PP, és que hagi estat aquest partit el que ha pres la decisió de facilitar l'excarceració de "Que aquest senyor, per dir alguna cosa, surti per la porta gran, amb la col·laboració de tots elsgoverns, l'anterior i l'actual, és lamentable. Sembla mentida per al PP que ens estigui fent això", es queixa.

A la mare del guàrdia assassinat també li molesta que, quan es parla de l'etarra Bolinaga, només es parli del segrest del funcionari de presons Ortega Lara, quan el mateix terrorista va deixar quatre orfes, entre ells la seva néta Beatriz.

En un altre ordre de coses, la sala de vacances del Tribunal Constitucional (TC) ha rebutjat excarcerar 16 presos d'ETA als quals se'ls va aplicar l'anomenada "doctrina Parot", en entendre que la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) que va emparar la reclusa Inés del Río encara no té "caràcter definitiu".

Aquests 16 reclusos van demanar al Constitucional que es revisés la seva situació arran de l'esmentada sentència del TEDH, que va considerar "irregular" l'aplicació de la "doctrina Parot" en el cas d'Inés del Río.

Aquests terroristes ja van sol·licitar que es revisés la seva situació abans de fer-se pública la sentència d'Estrasburg el mes de juliol passat, així com que se suspengués l'execució de la seva condemna mentre el Constitucional resolia els seus recursos d'empara, fet que va ser denegat per l'alt tribunal. De la mateixa forma, la sala de vacances també va denegar ahir suspendre temporalment la pena dels 16 etarres fins que la resolució europea adquireixi fermesa.

Així amteix, Institucions Penitenciàries ha acordat en les darreres setmanes el trasllat de centre penitenciari per mala conducta de quatre presos d'ETA -Sergio Polo, Manex Castro, Eduardo Pérez Anuzita i Andoni Ugalde-. Entre el 7 i el 10 d'agost, Presons va decidir traslladar rls reclusos Polo, Castro i Pérez Anuzita, interns a la presó de Picassent (València), als centres de Còrdova, Puerto de Santa María (Cadis) i Múrcia, respectivament, per haver apallissat un altre intern. El trasllat d'Ugalde ha estat motivat per una evolució desfavorable en la seva conducta.