El president de Veneçuela, Hugo Chávez, pateix una insuficiència respiratòria com a conseqüència d'una "severa infecció pulmonar", després de l'operació a la qual va ser sotmès el passat 11 de desembre a l'Havana. "Després de la delicada cirurgia del passat 11 de desembre, el comandant Chávez ha viscut complicacions com a conseqüència d'una severa infecció pulmonar", va indicar el ministre de Comunicació, Ernesto Villegas. "Aquesta infecció ha derivat en una insuficiència respiratòria que requereix del comandant Chávez un estricte compliment del tractament mèdic", va afegir.

Villegas va reiterar la confiança del Govern en l'equip mèdic que atén el president, "que ha donat seguiment permanent a l'evolució clínica del pacient i ha actuat amb el més absolut rigor davant cadascuna de les dificultats presentades". A més, va denunciar la "guerra psicològica que l'entramat mediàtic transnacional ha provocat al voltant de la salut del cap de l'Estat amb la finalitat de desestabilitzar" Veneçuela, ignorant la voluntat popular expressada a les eleccions del passat 7 d'octubre, guanyades per Chávez.

El comunicat va ser difós després que el vicepresident, Nicolás Maduro, afirmés que Chávez "està conscient de totes les circums?tàncies que està vivint, que són circumstàncies complexes", però assegurés que el president estaria de tornada al país "més aviat que tard".

En tot cas, el chavisme va escenificar la seva unitat interna amb un acte de Govern conjunt. Maduro va encapçalar un acte públic amb els membres del Gabinet i amb el president de l'Assemblea Nacional, Diosdado Cabello, sortint al pas dels rumors sobre suposades divisions en el chavisme. "Nosaltres hem jurat davant el comandant Chávez i li hem ratificat que estarem units al costat del nostre poble", va indicar Maduro en l'acte.

Per altra banda, la Comissió Nacional de Telecomunicacions de Veneçuela (Conatel) va anunciar que ha obert un procés sancionador a dues emissores de ràdio i una altra de televisió per no difondre l'últim informe oficial sobre la salut del president. El director de Conatel, Pedro Maldonado, va dir que s'ha decidit iniciar procediments sancionadors "contra l'emissora La Tele, que no va transmetre cap fragment del comunicat sobre la salut de Chávez, i també contra la FM Candela Pura i la FM 96.9", que el van divulgar amb retard.