El president de l'Assemblea Nacional, Diosdado Cabello, va confirmar que el cap d'Estat de Veneçuela, Hugo Chávez, no podrà estar a l'acte de presa de possessió de demà i que el governant va demanar assumir el càrrec, d'acord amb l'article 231 de la Constitució, posteriorment davant el Tribunal Suprem. "D'acord amb les recomanacions de l'equip mèdic que vetllen pel restabliment de la salut de Chávez, el procés de recuperació postquirúrgica haurà d'estendre's més enllà del dia 10 de gener", va assenyalar.

Cabello va afirmar que l'actual situació constitueix "un irrebatible motiu sobrevingut, fet pel qual s'invoca l'article 231 de la Constitució de la República Bolivariana de Veneçuela a objecte de formalitzar, en data posterior, la juramentació corresponent davant el Tribunal Suprem de Justícia".

L'article 231 de la Constitució veneçolana assenyala que "si per qualsevol motiu sobrevingut el President o Presidenta de la República no pogués prendre possessió davant l'Assemblea Nacional, ho farà davant el Tribunal Suprem de Justícia".

L'oposició considera que demà hauria d'assumir el poder el president de l'Assemblea Nacional, qui està contemplat que l'assumeixi en cas de falta absoluta del president electe, i que en aquell moment hauria de començar a comptar per a Chávez els terminis de l'absència temporal.

El president veneçolà es troba en una "situació estacionària" de la insuficiència respiratòria que pateix per una severa infecció pulmonar després de l'operació de l'11 de desembre i està "assimilant" el tractament.

La presidenta de l'Argentina, Cristina Fernández, va anunciar que viatjarà a Cuba avui per solidaritzar-se amb Chávez.