L'expresidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, es passa al sector privat en fitxar per l'empresa catalana de caçatalents Seeliger i Conde, menys de quatre mesos després d'anunciar la seva dimissió. La decisió d'Aguirre va ser qüestionada per portaveus del PSOE i IU, mentre que el PP li donava el seu aval i considerava que és compatible amb la presidència del partit a Madrid.

Després que la mateixa companyia anunciés en un comunicat la incorporació d'Aguirre com a presidenta del seu consell per exercir l'"assessoria estratègica" i potenciar la projecció de la firma "tant a Espanya com a Llatinoamèrica", l'actual presidenta del PP de Madrid ho va corroborar al seu compte de Twitter.

Aguirre té previst formalitzar avui la sol·licitud d'excedència del seu actual lloc com a funcionària a l'Institut de Turisme d'Espanya (Turespaña), organisme dependent del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme al qual es va incorporar l'octubre passat i en el qual havia treballat amb anterioritat a la seva llarga etapa en la primera línia política.

La presidenta del PP va tornar a Turespaña a l'octubre, després de dimitir el passat 17 de setembre com a titular del Govern de la Comunitat de Madrid per motius personals, moment en el qual va anunciar la seva retirada "de la primera línia" de la política, encara que manté el càrrec de presidenta del PP de Madrid.

La contractació com a assessora d'Aguirre, que s'uneix a la llarga nòmina d'exministres tant del PP com del PSOE que desenvolupen actualitment càrrecs en empreses privades, es produeix després de la polèmica que ha generat la contractació de l'expresident de Bankia, Rodrigo Rato, per Telefónica.

El president de Seeliger i Conde, Luis Conde, va explicar que les negociacions per contractar Aguirre van començar l'octubre i va recordar que no és la primera vegada que fitxen un antic responsable polític, perquè ja ho van fer amb Sixte Cambra, actual president del Port de Barcelona, que va ser senador per CiU.

La contractació d'Aguirre va provocar crítiques en diversos partits de l'oposició a la Comunitat de Madrid. El portaveu del PSM, Tomás Gómez, va ironitzar amb la "sort" que tenen dirigents del PP com Aguirre, Rodrigo Rato i "alguns privilegiats de l'entorn del Partit Popular" quan a Espanya hi ha sis milions d'aturats. "La senyora Aguirre, que va emprendre una campanya a Madrid perquè no es compressin productes catalans, acaba treballant per a una empresa catalana. Diuen que no es pot llançar coses cap al cel, que et poden caure a la cara...", va afegir Gómez.

Per part seva, el coordinador general d'IU a la Comunitat de Madrid, Eddy Sánchez, va qüestionar la "legitimitat" del pas d'Esperanza Aguirre a una empresa privada i va postil·lar que "darrere d'un bon liberal sempre hi ha un bon salari".

Contràriament, el vicesecretari general d'Organització del PP, Carlos Floriano, es va mostrar convençut que és compatible per a Aguirre la presidència del PP de Madrid i el seu nou lloc a l'empresa privada, i fins i tot va defensar que és "ètic" i "estètic".

L'expresidenta de la Comunitat de Madrid se suma així a la llarga llista d'exmembres del Govern que acaben a l'empresa privada. Fins i tot els expresidents José María Aznar i Felipe González desenvolupen càrrecs actualment en l'empresa privada. Aznar és assessor extern de l'elèctrica Endesa, així com de l'empresa minera canadenca Barrick Gold, i pertany al consell d'administració de News Corporation, el grup de comunicació de Ruper Murdoch. De la seva banda, González és membre del consell d'administració de Gas Natural.

Entre els ministres d'Aznar amb càrrecs a l'empresa privada hi ha també Eduardo Zaplana (Telefónica), Ángel Acebes (Iberdrola), Josep Piqué (Vueling) i Rafael Arias Salgado (Carrefour). Dels ministres de José Luis Rodríguez Zapatero, Pedro Solbes és membre del consell d'administració d'Enel (matriu d'Endesa), i la també exvicepresidenta Elena Salgado és assessora de la filial xilena d'Endesa.