El 33% de les dones europees han patit violència física i/o sexual des que tenien 15 anys i el 5% han estat violades. Són dues de les conclusions del nou informe de l'Agència dels Drets Fonamentals de la Unió Europea a partir d'una enquesta a 62.000 dones d'entre 18 i 74 anys, unes 1.500 per país. D'acord amb l'estudi, el 67% de les víctimes no van comunicar el cas més greu de violència per part de la seva parella a la policia o a qualsevol altra organització. Una altra de les conclusions és que el 43% de les enquestades han experimentat algun tipus de maltractament psicològic, com humiliacions en públic, prohibició de sortir de casa, forçar-la a veure pornografia i/o amenaces físiques.

L'informe de l'Agència dels Drets Fonamentals de la Unió Europea presenta els resultats de l'enquesta més gran feta mai sobre casos de violència de gènere, que revela la magnitud dels abusos patits per les dones a casa, a la feina, en públic o a Internet i de casos de violència física i sexual en què les víctimes són nenes.

Segons l'estudi, fins a 62 milions de persones, un 33% del total, han patit algun tipus de violència física o sexual des de l'adolescència i el 22% han estat víctimes de les seves parelles. A més, un 5% afirma haver estat violada i prop d'una de cada deu dones que han experimentat violència sexual per part d'una persona que no era la seva parella afirmen que en l'acte més greu que han patit hi ha participat més d'un violador.

En la infància, una de cada tres dones (33%) han assegurat que van ser víctimes de violència física i/o sexual a mans d'un adult. En concret, en el 12% van ser agressions sexuals -com per exemple un adult ensenyant el seus genitals o tocaments- per part d'un home que no coneixien. A més, nou milions de dones, un 18% va denunciar que va rebre casos d'assetjament des dels 15 anys i 5% d'aquestes, en els 12 mesos previs a l'enquesta.

L'informe també posa sobre la taula una sèrie de mesures per combatre la violència sobre les dones i dóna consells a la UE i als països membres per evitar més casos. Entre aquestes propostes, hi ha considerar els casos de violència domèstica com assumptes de l'esfera púbica i no privada, la revisió de les lleis en casos d'assetjament sexual en diferents entorns, també a través d'Internet o telèfons mòbils; formació per a metges, policia i empresaris; la investigació policial de forma rutinària de casos d'assetjament, tant presencial com cibernètic; i campanyes dirigides tant a homes com a dones.