El grup gihadista Estat Islàmic (EI) va perpetrar un atemptat contra la mesquita xiïta de l'Imam Al Sadik, situada al centre de la capital kuwaitiana, en què van perdre la vida almenys 27 persones i 227 van resultar ferides. L'atac, portat a terme per un terrorista suïcida, va sorprendre els creients d'aquesta branca de l'Islam que participaven en l'oració del migdia de divendres, el principal prec de la setmana i el més concorregut entre els musulmans, especialment en el mes sagrat de Ramadà.

L'emirat de Kuwait, situat al golf Pèrsic, compta amb uns quatre milions d'habitants, el 92 per cent dels quals professen l'Islam. D'ells, el 30 per cent pertany a la minoria xiïta, mentre que la resta són musulmans sunnites. En el comunicat difós pels gihadistes de l'EI, s'acusa els xiïtes de promoure el politeisme i d'intentar estendre la seva ideologia entre els sunnites, credo al qual pertanyen els seguidors del grup extremista.

El Ministeri d'Interior va qualificar l'atemptat de «crim covard» i va insistir en el seu compromís de detenir els culpables i presentar-los davant la justícia el més aviat possible. El Ministeri també va destacar que l'objectiu de l'atac és «estripar la unitat nacional» d'aquest emirat.

Diverses pàgines d'informació kuwaitianes van mostrar imatges captades per les càmeres de seguretat de com el suposat terrorista entra al temple abans de detonar la càrrega que porta oculta. El suposat terrorista portava una túnica tradicional i va travessar l'edifici quan ja tots els creients es trobaven a la gran sala d'oració, que també va patir nombroses destrosses.

Aquesta és la segona vegada en poc més d'un mes que l'EI, que fins i tot considera infidels els musulmans sunnites que no comparteixen la seva mateixa interpretació rigorista de l'Islam, atempta contra la minoria xiïta al Golf Pèrsic. El passat 22 de maig, l'EI va assumir l'autoria d'un atemptat suïcida contra una altra mesquita xiïta a la població saudita d'Al Qadih, a l'est d'Aràbia Saudita, on van morir una vintena de persones i un centenar van resultar ferides. Igual que ahir, llavors els terroristes van triar l'oració del migdia de divendres per intentar matar el nombre més elevat possible de persones.

Gran commoció

La commoció mostrada per diferents personalitats religioses al país és encara més gran, per tractar-se del mes sagrat de Ramadà, celebrat indistintament per les diferents branques de l'Islam. Malgrat el seu caràcter sagrat, els grups radicals islàmics a diferents països solen triar aquesta època de l'any per portar a terme els seus atacs.

L'atemptat de Kuwait es va produir només quatre dies després que l'EI instés els musulmans a llançar atacs amb motiu del començament del Ramadà. En un enregistrament d'àudio, el portaveu de l'agrupació gihadista, Abu Mohammad al Adnani, va animar els seus seguidors a fer «conquestes en aquest mes sagrat i a exposar-se al martiri», perquè, segons va assenyalar, «la gihad portada a terme durant el Ramadà no és com en altres mesos».