El Ministeri d'Interior va elevar el nivell d'alerta antiterrorista després dels atemptats gihadistes perpetrats a França, Tunísia i Kuwait, la qual cosa significa que Espanya se situa en risc alt d'amenaça d'atemptat. Va ser el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, qui va informar d'aquesta elevació del nivell 3 o «mitjà» a 4 o «alt», dins dels cinc existents, després de la primera reunió de la comissió del Pacte d'Estat contra el terrorisme gihadista, signat amb el PSOE i convocada d'urgència després d'aquests atemptats.

«Aquest increment suposa un reforç en la vigilància d'objectius susceptibles i infraestructures crítiques», va explicar el ministre sobre aquesta mesura adoptada per unanimitat després així aconsellar-ho experts del CNI i els serveis d'informació de Policia i Guàrdia Civil.

Fernández Díaz va atribuir l'increment en el nivell d'alerta a diverses raons, entre elles la proximitat amb el primer aniversari de la proclamació del califat a l'Iraq i Síria el passat 29 de juny per part del líder de l'Estat Islàmic (Daesh) Abu Bakr al-Bagdadi.

El govern de la Generalitat va expressar la seva «condemna més enèrgica» dels atemptats gihadistes i, a més d'expressar la seva solidaritat amb les víctimes, va activar la situació d'alerta dels cossos de seguretat dependents de l'Executiu català. Segons va afirmar la vicepresidenta i portaveu del Govern, Neus Munté, la Generalitat se solidaritza «amb les víctimes d'aquestes accions tan brutals» i va destacar que «Catalunya estarà sempre al costat de la vida, del diàleg i contra la barbàrie».

Els Estats Units van condemnar «en els termes més enèrgics» els atacs terroristes a França, Kuwait i Tunísia i va oferir als tres països «el suport necessari» després dels atemptats. «Els nostres pensaments i oracions estan amb les víctimes d'aquests atacs atroços, amb els seus éssers estimats i amb la gent dels tres països», va dir el portaveu de la Casa Blanca, Josh Earnest.

Earnest va reiterar que, com el president nord-americà, Barack Obama, va confirmar en les últimes setmanes als seus homòlegs francesos, kuwaitians i tunisians, els EUA estan «decidits» a treballar en un «esforç comú per lluitar contra la xacra del terrorisme».

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va expressar el seu condol i la seva solidaritat al president francès François Hollande en un telegrama en el qual es va declarar «profundament commocionada» per l'atemptat perpetrat en una fàbrica prop de Lió. «En la lluita contra el terrorisme, Alemanya està fermament al costat de França», va dir Merkel.