El conflicte polític-familiar que des de fa mesos viu el partit ultradretà francès Front Nacional (FN) va viure un nou episodi amb una nova expulsió del seu cofundador Jean-Marie Le Pen, en el punt de mira per les seves declaracions antisemites i negacionistes. La direcció de la formació ja el va expulsar una primera vegada al maig passat, però Le Pen va apel·lar a la Justícia i en aquest i altres dos recursos va aconseguir tant que se li restituís la militància com que s'anul·lés el «congrés postal» en què, a través del correu, es va demanar als militants votar sobre la supressió de la figura del president d'honor.

Lluny de donar el contenciós per tancat, el buró executiu del partit es va reunir ahir a la seva seu de Nanterre, als afores de París, per avaluar com tornar a castigar les successives sortides de to del patriarca del clan Le Pen. Aquesta audiència, en la qual no van participar ni l'actual presidenta, la seva filla Marine, ni el seu número dos, Florian Philippot, buscava servir de punt d'inflexió per posar rumb a les eleccions regionals de desembre sense traves.

L'octogenari polític va defensar la seva causa durant més de tres hores davant l'òrgan executiu i, en sortir, va afirmar que havia expressat el seu desig que «aquest episodi una mica polèmic» fos «una etapa cap a la reunificació activa del FN». En tot cas, Le Pen va anunciar que recorrerà la decisió presa pel partit

Però la resolució, malgrat l'absència de Marina i Philippot, que van considerar que la seva rivalitat amb el fundador del partit els impedia emetre un judici imparcial en aquest assumpte, semblava estar presa amb antelació, atès que la major part dels seus membres són fidels a l'actual líder del partit.