El Govern va anunciar una profunda renovació del protocol de valoració de risc de les víctimes de violència masclista, que inclourà dades més precises per millorar la protecció de la víctima, com amenaces a les xarxes socials o circumstàncies personals que puguin condicionar la seva vulnerabilitat.

El nou protocol, que passa d'incloure 16 indicadors a 39, es provarà durant sis mesos, període en el qual se seguirà aplicant l'actual de forma simultània, per comprovar «si efectivament la informació que dóna és una bona mesura del risc», va explicar el secretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez, per acordar si cal fer «ajustos».

Es tracta d'un dels acords adoptats per l'Executiu després de la reunió de Coordinació sobre Violència de Gènere celebrada a la Moncloa, que va ser presidida per la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, i a la qual van acudir també els ministres de Sanitat, Alfonso Alonso; d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, i de Justícia, Rafael Catalá.

La reunió es va celebrar el mateix dia en què una dona de 48 anys va perdre la vuda a Jaén atacada amb arma blanca per la seva parella, qui després es va treure la vida. Amb aquest nou cas pujaria a 26 els assassinats per violència de gènere, al costat d'altres 7 que es troben en investigació.

En un altre ordre de coses, la família de Javier Fernández, l'home mort dimecres a Ponteareas (Pontevedra) per un tret d'un guàrdia civil, va assegurar que no era un maltractador, sinó que patia un trastorn bipolar, i que demanarà responsabilitats «contra totes les persones que han actuat erròniament».

Fernández era un conegut músic de Vigo, bateria del grup de rock Los Piratas, dissolt a mitjans de la dècada passada, i la seva mort ha generat un gran enrenou a la petita parròquia de Guláns, a Ponteareas, i també a les xarxes socials.

Una patrulla de la Guàrdia Civil va anar dimecres al domicili de Javier Fernández alertada per una trucada per violència masclista i es va trobar en el camí una dona que deia que el seu marit l'havia agredit, que estava molt nerviós i que tenia el seu nadó. Un cop a l'interior de la casa, els agents van intentar tranquil·litzar Fernández, amb el que van dialogar i que seguia alterat, i en intentar agredir aquest a un agent, va rebre un tret.