Els menors britànics, sense fum al cotxe

París comença a imposar multes de 68 euros als que llancin burilles de cigarretes als carrers

02.10.2015 | 00:00

Els nens del Regne Unit ja no hauran de patir el fum del tabac en els cotxes en entrar en vigor una norma que prohibeix als fumadors encendre una cigarreta quan viatgin amb menors de 18 anys, per evitar així que es converteixin en fumadors passius. Aquesta llei, que s'estén a qualsevol vehicle privat, sancionarà aquells que la incompleixin, incloent el conductor o qualsevol dels passatgers, amb una multa de 67 euros.
També seran multades les persones que fumin en un vehicle aparcat o ho facin en un cotxe descapotable, encara que l'automòbil estigui descobert en el moment en què s'està fumant el cigarret.
L'assessora mèdica del Govern britànic, Sally Davis, va qualificar la mesura de "llei històrica" i va afegir que "animarà més persones a deixar de fumar". "Espero que tots els fumadors, en particular els pares i conductors, utilitzin la llei per fer el primer pas per deixar el tabac", va afegir.
En aquests termes es va expressar també la directora de la Fundació Britànica del Pulmó, Penny Woods, en assenyalar que "avui és un dia de celebració per a tots aquells que es preocupen per la salut de les generacions futures".
Fa cinc anys que el Regne Unit va iniciar la seva lluita contra el tabac, quan es va prohibir fumar als llocs de treball i en els llocs públics tancats, i des de llavors els polítics han plantejat la necessitat d'estendre la mesura a altres àmbits.
La nova iniciativa, que va aprovar el 2014 la Cambra dels Comuns, és una esmena a la Llei de Nens i Famílies proposada pel Govern de coalició entre conservadors i liberaldemòcrates.
Paral·lelament, París multarà a partir d'ahir amb 68 euros tota persona que llanci la burilla d'una cigarreta al carrer, mesura amb la qual pretén reduir la contaminació visual i mediambiental que generen aquests residus. "Llançar una cigarreta arruïna el paisatge urbà i el marc de vida en comú", va assenyalar l'Ajuntament de la capital francesa, que ja havia anunciat aquesta mesura fa mesos.
No obstant això, fins ara la sanció era simplement verbal, per deixar temps als ciutadans a conèixer-la abans que, com succeirà a partir del dia d'ahir, siguin sancionats.

Residus perjudicials
L'Alcaldia va explicar que aquest tipus de residus tenen "importants conseqüències en el medi ambient" perquè una burilla "triga entre 4 i 12 anys en desaparèixer totalment". De la mateixa es desprenen "metalls pesants i contaminants com ara la nicotina, cadmi i plom", que són molt perjudicials per a la flora i la fauna, va afegir l'Alcaldia de París.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema