El president francès, François Hollande, va instar la Unió Europea (UE) a actuar per evitar una "guerra total" a Síria que pugui desestabilitzar tota la regió del Pròxim Orient i acabar arribant fins i tot a "territori europeu". Hollande va advertir, en una al·locució al costat de la cancellera alemanya, Angela Merkel, davant del ple del Parlament Europeu, del risc de permetre que segueixin desenvolupant-se "enfrontaments religiosos" a la regió.

"No hem de pensar que estarem fora de perill, serà una guerra total, una guerra que podrà afectar també el nostre propi territori, així que haurem d'actuar", va alertar. Hollande va assegurar que França "ha assumit les seves responsabilitats militars davant l'amenaça" i que "tot Europa s'ha de comprometre en el pla humanitari, polític i diplomàtic".

Va instar a "construir a Síria, amb tots els que puguin contribuir-hi, un futur polític que doni a la població siriana una altra alternativa que Bashar al-Assad, el president sirià, o el grup terrorista Estat Islàmic". "És el nostre deure davant els sirians i és el nostre interès com a europeus", va destacar.

Per això va demanar "fermesa davant el drama sirià", atès que el règim d'Al-Assad "ha creat i segueix alimentant aquest desastre" i "encara avui bombardeja, mata i massacra". "El que passa a Síria afecta Europa perquè el que es juga aquí determinarà durant molt de temps l'equilibri de tota la regió del Pròxim Orient", va insistir.

El president francès va instar al mateix temps Europa a "pressionar perquè aquesta transició política pugui fer-se" i a la col·laboració entre la UE, Rússia, l'Iran, els països del Golf i els Estats Units per aconseguir-ho. Hollande fer una crida a la "solidaritat davant del terrorisme" perquè "cada atemptat comès en un dels nostres països va contra Europa sencera, la seva cultura, la seva forma de vida", però també a la "solidaritat davant els refugiats, víctimes de les convulsions al Pròxim Orient i Àfrica".

Aposta per la solidaritat

Va reclamar així mateix estendre aquesta solidaritat "als estats europeus que pateixen la pressió en primera línia" de les seves fronteres i als països veïns que acullen els refugiats de manera nombrosa. En la seva opinió, la UE "ha trigat a adonar-se que les tragèdies al Pròxim Orient o a l'Àfrica no podien no tenir conseqüències per a la mateixa Unió".

Per part seva, Merkel va deixar clar als eurodiputats que "es tracta de moments en què Europa té per davant de nou un gran repte, una prova de dimensions històriques", en referència als milers de persones que fugen de conflictes i de la persecució per buscar protecció a Europa, especialment els sirians.

La cancellera va admetre que ni Europa, ni els seus socis transatlàntics, en referència als EUA, han pogut aconseguir amb els seus esforços diplomàtics i polítics que arribi la pau a Síria, tampoc han aconseguit evitar el "reforçament" de l'Estat Islàmic en aquest país àrab i a l'Iraq, ni omplir el "buit de poder" a Líbia.

Segons Merkel, l'extremadament gran nombre de refugiats que arriba a Europa, el més gran des de la Segona Guerra Mundial, "canvia l'agenda diària" de la Unió Europea, perquè suposa un repte "per als nostres valors i els nostres interessos".

"Necessitem un procés polític per solucionar el conflicte a Síria, amb tots els actors regionals i internacionals i amb un paper reforçat d'Europa", va destacar, i "hem d'ajudar els estats veïns de Síria", així que "és clau el diàleg amb Turquia i crear un govern d'unitat nacional a Líbia", va afegir.