Les discrepàncies ideològiques entre els aspirants a la nominació republicana per a la Casa Blanca van sortir a la llum en el quart debat de primàries, que per primera vegada va mostrar les diferents propostes dels precandidats en temes clau com immigració. «La nit va acabar gairebé com va començar», va resumir l'analista de governs del centre d'estudis Brookings Elaine C. Kamarck, que va considerar que els grans guanyadors del debat no van ser els republicans, sinó el públic que finalment va poder escoltar «intercanvis intel·ligents» entre seus polítics.

Un dia després del quart «combat» dialèctic entre els conservadors, celebrat a Milwaukee (Wisconsin), els analistes van coincidir que el debat va servir per reforçar el statu quo i va confirmar la batalla entre els candidats que destaquen en les enquestes, com el magnat Donald Trump i el senador Marco Rubio.

«Va ser un debat amb menys drama, menys confrontació i, sense cap dubte, amb més debat sobre temes. Els guanyadors són els que segueixen estant primers, es manté el statu quo», va dir el director de Projectes Llatinoamericans de la facultat de Gestió Política de la Universitat de George Washington, Roberto Izurieta.

Trump comença a cansar

No obstant això, per a aquest expert, el quart debat va deixar entreveure que Trump i el neurocirurgià Ben Carson són «orenetes d'estiu», que donaran pas a contendents més seriosos com l'exgovernador per Florida Jeb Bush, que va tornar a brillar sobre la tarima després de la seva apagada actuació en anteriors debats. «La retòrica de Trump és simple i repetitiva i pot començar a cansar», va advertir Izurieta.