El Govern de Colòmbia i la guerrilla deles FARC han aconseguit tancar el punt sobre les víctimes del conflicte, un dels més complexos i sensibles del procés de pau, i avui anunciaran els detalls d'un acord que representa un impuls decisiu cap a la fi de la guerra. L'anunci es realitzarà a l'Havana en una cerimònia solemne a la qual assistirà una delegació de 10 víctimes en representació dels afectats pel conflicte. Aquestes deu víctimes, que van arribar ahir a l'Havana, són el general Luis Herlindo Mendieta, l'exsenadora Piedad Córdoba, Jineth Bedoya, Alan Jara, Luz Marina Bernal, Yaneth Baptista, Maria Soledad Garzón, Wilfredo Landa, Alfonso Mora i Licinia Collazos.

En la cerimònia d'avui es donarà a conèixer el document íntegre de l'acord, els detalls del qual no han transcendit i que abasta els components de veritat, reparació i garanties de no repetició, a més del sistema de justícia transicional que s'aplicarà als responsables del conflicte.

El passat 23 de setembre ja es van anunciar les línies mestres d'aquesta jurisdicció especial per a la pau amb la presència del president Juan Manuel Santos i el líder de les FARC, Rodrigo Londoño, que van protagonitzar a l'Havana una històrica encaixada de mans que va marcar un punt d'inflexió per al procés de pau. Aquest acord inicial sobre justícia contempla una jurisdicció especial per a tots els implicats en la guerra, amb beneficis per als que admetin la seva responsabilitat.

No obstant això, la negociació dels serrells d'aquest document base ha estat en les últimes setmanes el principal escull per al tancament del punt sobre víctimes, per les diferències entre les parts en assumptes com la concreció de la privació de llibertat.