Un total de 47 persones van ser executades en diverses províncies d'Aràbia Saudita per pertànyer a grups terroristes i perpetrar atemptats al regne, entre elles el prominent clergue xiïta dissident Nimr Baqir al Nimr. Els ajusticiats són majoritàriament de nacionalitat saudita, excepte un egipci i un txadià.

Els càrrecs inclouen també l'adopció i promoció de la ideologia takfiri (extremista sunnita), l'assassinat, el segrest, la fabricació d'explosius i la possessió d'armes, entre d'altres. Alguns dels atacs imputats als condemnats són els registrats contra diversos complexos residencials de Riad el 2004 i contra seus d'empreses petrolieres a la província d'Al Khabar el 2005, on hi va haver diversos morts.

També els atemptats contra el Ministeri d'Interior i les seus de les Forces d'Emergència el 2005 o l'atac contra el consolat nord-americà a Jidda aquell mateix any, en què van morir quatre persones.

Grups islàmics extremistes van començar al maig de 2003 una campanya de desestabilització del règim saudita amb diversos atemptats contra la colònia occidental que treballa al país i contra les instal·lacions petrolieres.

Aquests atemptats, en què hi va haver desenes de morts, van ser contestats amb una lluita decidida de les forces saudites, que van detenir nombrosos suposats terroristes. En els últims dos anys, centenars de persones han estat condemnades per terrorisme en el regne, i hi ha hagut un acarnissament amb la minoria xiïta.

El clergue xiïta executat va ser sentenciat a la pena capital per desobeir les autoritats, instigar a la violència sectària i ajudar a cèl·lules terroristes. Al Nimr va ser detingut al juliol de 2012 per donar suport als disturbis contra les autoritats saudites que van esclatar al febrer de 2011 a la província d'Al Qatif, a l'est del país i de majoria xiïta.

Crítiques de l'Iran

La seva condemna a mort va aixecar un fort malestar entre la comunitat xiïta saudita i va ser també criticada per importants aiatol·làs de l'Iran, la potència xiïta rival de l'Aràbia Saudita.

El portaveu del Ministeri iranià d'Afers Estrangers, Hosein Yaber Ansarí Iran, va considerar l'execució una "mostra de la profunda imprudència i irresponsabilitat" del Govern de l'Aràbia Saudita. Ansarí va assenyalar que "el Govern saudita parla amb els seus crítics interns amb un llenguatge d'execució i repressió mentre dóna suport als terroristes i els extremistes extremistes sunnites".

"Mentre els terroristes extremistes han tret la pau i seguretat dels pobles de la regió i el món i amenacen l'estabilitat i existència d'alguns governs de la regió, l'execució d'un personatge com el xeic Nimr, que no tenia cap eina més que parlar per al seguiment dels seus objectius polítics i religiosos, l'únic que mostra és la profunditat de la imprudència i irresponsabilitat", va criticar el mandatari iranià.

El portaveu del departament d'Afers Exteriors va responsabilitzar Al-Riyad de les conseqüències d'aquesta "política improductiva i irresponsable" i va afegir que el govern saudita "pagarà" aquesta acció.

L'Aràbia Saudita va aplicar la pena de mort a més de 140 persones el 2015, el primer any de regnat de Salman bin Abdelaziz, una xifra molt superior a les 88 execucions registrades el 2014.