El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha triplicat els seus estalvis en dos anys, en passar dels 45.210 euros que va declarar tenir de saldo en els seus comptes el 2013 als 112.432 euros que té en actualment, segons la nova declaració de béns i rendes que ha publicat a la web del partit. Iglesias posseeix aquesta quantitat de diners distribuïda entre un compte corrent, un compte d'estalvis i el 50% d'un altre compte estalvi. El que no han augmentat són els seus béns, ja que segueix declarant els mateixos que quan va accedir com a eurodiputat al Parlament Europeu, és a dir, un habitatge rústic a Àvila (valorat en 13.487 euros i comprat a l'octubre de 2013) i una motocicleta adquirida el desembre de 2012 per 2.670 euros. Respecte els seus ingressos, el líder de Podem va percebre el 2015 retribucions per valor de 107.697 euros, dels quals 58.398 van ser com a empleat i 49.299 en règim d'autònom. En la seva declaració de béns i rendes, datada el passat 5 de gener, que serà la que presenti al Congrés, Iglesias diu haver pagat 18.737 euros en concepte d'IRPF. efe/ddg madrid

Podem va registrar al Congrés la seva petició per constituir-se com un sol grup parlamentari en el qual s'integraran com a agrupacions les seves aliances territorials a Catalunya (En Comú Podem) i a Galícia (En Marea), amb un total de 65 diputats. Podem-En Comú-En Marea és el nom amb el que van registrar la petició de constitució de grup parlamentari a punt de tancar-se el registre, a les vuit del vespre, acord del qual es van quedar fora els quatre diputats de Compromís, que van sol·licitar formar grup propi.

El president del grup parlamentari serà Pablo Iglesias; com a portaveu al Congrés hi ha el número dos del partit, Íñigo Errejón; i com a portaveus adjunts la secretària de coordinació d'àrees, Irene Montero, i els diputats d'En Comú, Xavier Domenech, d'En Marea, Alexandra Fernández, i de Podem a València, Ángela Ballester. La secretària general del grup serà la responsable d'Anàlisi i Programa de Podem, Carolina Bescansa.

Errejón va definir el grup parlamentari com un «grup plurinacional d'organització confederal», que comptarà en igualtat de condicions amb una agrupació parlamentària catalana, gallega i valenciana (aquesta última formada pels diputats de la formació per València més un independent), que tindran portaveus, agenda i maneig dels recursos propis i que mantindran la seva autonomia política, «en peu d'igualtat», va insistir.

Amb aquesta fórmula acordada davant el rebuig de PP, PSOE i Ciutadans a acceptar els quatre grups parlamentaris que reclamaven Podem i les seves aliances territorials, Errejón va considerar que es recull el missatge de fraternitat i de reconèixer la diversitat amb què van concórrer a les eleccions i que altres formacions no han entès.

El portaveu de Compromís a la Cambra baixa, Joan Baldoví, va explicar que el registre d'aquest grup és testimonial, ja que són conscients que no compleixen els requisits per formar grup propi perquè no arriben al mínim de cinc diputats que marca el Reglament del Congrés. Després que la Mesa de al Cambra Baixa rebutgi previsiblement aquest grup avui, Baldoví va explicar que es convocarà immediatament la direcció de Compromís perquè decideixi si els seus diputats passen al grup mixt o s'adapten a una altra fórmula.

Paral·lelament, els quatre membres del Partit Popular a la Mesa del Senat, en la qual tenen majoria absoluta, s'oposaran avui a què Podem tingui dos grups parlamentaris a la Cambra Alta, un d'onze membres amb la seva pròpia marca i un altre format per dotze senadors de les seves confluències, argumentant que no ho permet el reglament.