El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, va recórrer ahir alguns dels llocs més afectats pel terratrèmol de 6.3 graus que va sacsejar Melilla el passat dilluns i va dir que està "molt més tranquil que ahir" després de rebre informació sobre la situació.

En roda de premsa, el ministre va assenyalar que Espanya va demostrar arran d'aquest sisme que és "una gran nació" per la seva capacitat de respondre a les necessitats dels ciutadans, "sobretot en situacions angoixants" i per la solidaritat de la gent de Melilla i d'altres llocs que "s'han bolcat" amb Melilla.

García-Margallo va explicar que el Consell de Ministres va optar ahir per actuar en aquest cas mitjançant un protocol que serà signat properament pel Govern i la Ciutat Autònoma de Melilla amb l'objectiu d'"atendre amb més rapidesa i eficàcia" les necessitats plantejades.

Aquest protocol té com a aspectes importants un procediment àgil per demanar la informació dels danys, una gestió ràpida dels ajuts per als afectats i un mecanisme de seguiment de la situació.

El ministre va reiterar el seu interès perquè les ajudes "arribin amb la màxima rapidesa possible" als afectats, per a la qual cosa també es va habilitar el procediment recollit en el Reial Decret 307/2005, en virtut del qual ja s'han recollit 410 peticions des que dimecres es va obrir el termini per a sol·licitar aquestes ajudes.

Fons de contingència

Va informar així mateix que el Govern recorrerà al fons de contingència o crèdits establerts en els pressupostos generals de l'Estat (PGE) de 2016 perquè les ajudes "arribin el més ràpidament possible i en quantia suficient per pal·liar aquests danys", pel que es refereix a tractament d'aigües i finançament de polítiques socials.

García-Margallo va assegurar que la col·laboració entre el Govern central i la Ciutat Autònoma "serà molt estreta", per la qual cosa la disposició de l'Administració General de l'Estat "és total".

"La meva visita respon a aquest propòsit", va afirmar el titular d'Exteriors, que va agrair novament al president del Govern, Mariano Rajoy, que li hagi encarregat que es desplacés a Melilla, ciutat de la que va ser diputat nacional entre 1977 i 1982 i nomenat Fill Adoptiu al setembre de 2012.

García-Margallo va fer aquestes declaracions en una roda de premsa després de recórrer bona part del centre de Melilla, el lloc més afectat pel sisme, i entrar al Palau de l'Assemblea, un dels edificis més danyats.