La incompareixença del ministre de Defensa, Pedro Morenés, davant el Congrés va obrir la porta a un conflicte institucional entre el Govern i la Cambra, que es planteja la presentació d'un recurs davant del Tribunal Constitucional perquè l'Executiu pugui ser sotmès al control parlamentari. Tots els grups, excepte el PP, van carregar contra la decisió del Govern en funcions -que considera que no s'ha de sotmetre al control parlamentari- que Morenés no comparegués, i van qualificar la situació d'«acte de rebel·lia», «frau» i un «insult i falta de respecte» al Parlament i a la ciutadania.

Com estava anunciat, Morenés no va comparèixer davant la Comissió de Defensa del Congrés, on estava citat per informar sobre la reunió de ministres de Defensa de l'OTAN celebrada els dies 10 i 11 a Brussel·les i, en particular, sobre la nova operació naval a l'Egeu contra les màfies que trafiquen amb refugiats. Després d'un debat d'una mica més d'una hora, la Comissió elevarà l'acta del que va passar a la Mesa i Junta de Portaveus perquè prenguin una decisió sobre el tema, segons va aclarir el president de la Comissió, José María Barreda. Hauran de ser els grups els que proposin en la pròxima Junta de Portaveus, prevista per al 29 de març, si eleven al ple la sol·licitud perquè es presenti un recurs per conflicte d'atribucions davant el Tribunal Constitucional, com proposa el PSOE i avala Ciutadans.

El president del Congrés, Patxi López, es reunirà avui amb el secretari d'Estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón, per intentar «convèncer-lo» que el Govern s'ha de sotmetre al control parlamentari encara que estigui en funcions i evitar obrir així «una guerra institucional».

En la reunió, López intentarà arribar a un punt de trobada «raonable» perquè l'Executiu pugui sotmetre's al control del Congrés i explicar les seves actuacions, si bé és partidari que el Constitucional «clarifiqui» aquesta situació.

El president del Congrés va rebre una carta de la Vicepresidència del Govern en què manté que un Executiu en funcions no ha d'estar sotmès a iscalització.