El secretari d'Estat dels EUA, John Kerry, es va reunir a l'Havana amb els negociadors del Govern de Colòmbia en el procés de pau i amb la delegació de la guerrilla de les FARC. Les trobades van tenir lloc a porta tancada en un saló de protocol del Laguito, un exclusiu complex que el Govern cubà reserva a visites d'alt rang i en el qual s'allotgen els negociadors de pau des que van començar les converses, al novembre de 2012. El responsable de la diplomàcia dels EUA va arribar a l'Havana dins de la comitiva que acompanya el president dels EUA, Barack Obama, en la seva visita a Cuba, tot i que dins del seu programa paral·lel hi ha aquestes reunions per revisar els avenços del procés de pau de Colòmbia. Per part de l'equip negociador del Govern colombià van participar en la reunió amb el secretari d'Estat dels Estats Units el cap negociador, Humberto de la Calle, l'alt comissionat per a la pau Sergio Jaramillo; els generals "scar Naranjo, Jorge Enrique Mora i Javier Florez, i la directora de Drets Humans, Maria Paulina Rivero. efe/Ddg l'havana

El president dels EUA, Barack Obama, va assegurar a l'Havana que està convençut que l'embargament econòmic que el seu país manté sobre Cuba des de fa més de mig segle «acabarà», encara que no va concretar quan. En una compareixença al Palau de la Revolució al costat del seu homòleg cubà, Raúl Castro, Obama va assegurar que el fet que prop de 40 legisladors, entre ells diversos republicans, l'acompanyin en aquest viatge a Cuba és una mostra que hi ha cada vegada més pressió dins del Congrés dels EUA per posar fi a l'embargament.

Segons Obama, aquesta mesura vigent des de fa més de 50 anys «no ha servit als interessos» dels Estats Units ni als del poble cubà. El governant nord-americà va recordar que ha dictat diversos decrets executius per relaxar les restriccions de l'embargament, però que la seva eliminació completa depèn del Congrés nord-americà, les dues cambres del qual controlen actualment els republicans.

També va dir que el seu Govern segueix la seva avaluació d'alguns «aspectes tècnics» de l'embargament per determinar si és possible flexibilitzar-lo més. «El que hem fet per cinquanta anys no ha servit ni als nostres interessos ni als cubans. Si seguim fent alguna cosa repetidament que no ha funcionat, té sentit intentar alguna cosa nova», va indicar Obama.

En una entrevista amb la cadena CNN abans del seu viatge a l'illa, Obama va anticipar que l'embargament a Cuba s'eliminarà durant la Presidència del seu successor, ja sigui un demòcrata o republicà. «No veiem Cuba com una amenaça per als Estats Units», va dir també el president nord-americà en un moment de la compareixença al costat de Castro després de la llarga reunió que van mantenir tots dos al Palau de la Revolució

Castro, per part seva, va destacar la disposició del seu Govern a seguir avançant en la normalització de relacions amb els Estats Units i va insistir que l'embargament segueix sent el principal obstacle per al desenvolupament de Cuba.

Castro, desafiant

El president de Cuba va desafiar un periodista a presentar-li una llista de presos polítics a l'illa i li va garantir que, si realment existeixen, quedarien lliures ahir a la nit mateix. «Dóna'm la llista ara mateix dels presos polítics per deixar-los anar», va dir Raúl Castro en respondre a una pregunta sobre aquest assumpte en la conferència de premsa que va oferir a al costat d'Obama.

Raúl Castro va reiterar que els Estats Units i Cuba tenen profundes diferències en les concepcions sobre els Drets Humans i la democràcia. A Cuba «defensem els drets humans perquè considerem que els drets humans són indivisibles, interdependents i universals», va assenyalar el president cubà.

«No concebem que un Govern no defensi o garanteixi el dret a la salut, l'educació, la seguretat social, a l'alimentació i el desenvolupament, el salari igual per igual treball i els drets dels nens», va afegir. Cuba, va dir, rebutja de forma decidida «la la manipulació política i tractament desigual» sobre els Drets Humans.